Facem ce facem și, chiar dacă sărbătorile au trecut, seara tot mai bem câte un pahar de vin. Conform unui studiu, cei care beau câte un pahar de vin sau alcool, este considerat alcoolic. Practic, se explică prin această dependență, deci e ca în cazul tutunului și al drogurilor. Pe de altă parte, alte studii arată că paharul de vin savurat cu sfințenie este foarte bun pentru imunitate.
Vinul se bea cu paharul: două pahare pentru bărbați și unul pentru femei, fiind bun pentru imunitate. Specialiștii universitari din Franța au studiat resveratrolul, un antioxidant conținut de vin. Este un pigment prezent în strugurele roșu, unul din mulții pigmenți pe care fructele și legumele le au.
Nutriția însă nu i-a numit și nu i-a descoperit pe toți. Francezii au încercat să izoleze resveratrolul și să îl pună în suplimente alimentare, în produse care să presupună folosirea lor fără vinul care vine la pachet. În schimb, nu au putut face o moleculă stabilă și eficientă, nici în alcooli, nici prin deshidratare. Concluzia a fost: dacă tot există un pahar de vin, de ce să complicăm lucrurile, dacă putem să o consumăm ca atare?
Trebuie spus că sucul de struguri nu are același efect, ci această combinație de puțin alcool și procesul de fermentare duc la un efect mult mai complex decât simpla prezență a resveratrolului. Substanța există în struguri și în must, dar nu este activă și nu și-a demonstrat beneficiile. Toate studiile au arătat scăderea riscului cardio-vascular și a depunerilor de colesterol pe vase. Atenție, însă, căci francezii sunt preciși în ceea ce recomandă.
Nu putem bea cinci pahare de vin la sfârșitul săptămânii. Efectul se dobândește în momentul în care consumul este moderat sau mic, dar constant, deci avem nevoie în fiecare zi sau o dată la două zile de acest pahar de vin. Încă un aspect important: numai vinul roșu sau negru, în general vinul închis la culoare, are pigmentul respectiv.
Pe de altă parte, vinul are un efect anxiolitic. Un pahar de vin, care din punct de vedere nutrițional are 80 de calorii, contribuie la liniștire, la detașarea de acel stres cronic. Nu este vorba de faza de beție, când ești euforic, ci de un efect de oprire a acestui proces continuu de ”rumegare a minții”, care tot timpul proiectează scenarii.