S-ar putea să fii surprins să afli cât de important este procesul de mestecare corectă a alimentelor și câte funcții ale organismului tău afectează. Mestecarea corectă a alimentelor este esențială pentru o digestie sănătoasă. Mesele ar trebui să fie consumate întotdeauna atunci când stați jos, într-un mediu relaxat. Iar asta pentru a vă asigura că aveți parte de cadrul potrivit pentru a mesteca bine și suficient alimentele pe care le mâncați. Află ce se întâmplă când mesteci mâncarea.
A mesteca alimentele pe care le mănânci în mod corespunzător reprezintă primul pas important în proceusl digestiei. Mestecatul ajută stomacul să metabolizeze (proceseze) alimentele prin mărunțirea sau ruperea particulelor mari de alimente în fragmente mai mici.
De asemenea, mestecarea crește producția de salivă. Astfel, alimentele pot fi înghițite fără a provoca deteriorări la nivelul esofagului. Dacă alimentele nu sunt mestecate corespunzător, particule mai mari de mâncare pătrund în tractul digestiv, cauzând probleme precum gaze, balonare, constipație, reacții alimentare, dureri de cap și scăderea nivelului de energie.
Pe măsură ce mestecați alimentele bine, se produc mai multe enzime digestive. Acestea ajută la descompunerea alimentelor în continuarea procesului, pentru a ajuta digestia. Procesul de mestecare declanșează producția de acid clorhidric în stomac. Acest aspect este unul benefic pentru digestie, prin reglarea pH-ului pentru a crește nivelul de aciditate și ajutând, ulterior, la descompunerea alimentelor.
Descompunerea alimentelor în bucăți mai mici înseamnă că este mai ușor pentru organismul dumneavoastră să absoarbă o cantitate mai mare de nutrienți din alimentele pe care le consumați.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mesteci mai mult timp mâncarea? Cu cât mestecați mai mult alimentele atunci când mâncați, cu atât mai mult va dura procesul. În general, este nevoie de aproximativ 20 de minute până în momentul în care creierul vă va informa că stomacul dumneavoastră este plin. Prin urmare, dacă mâncați mai încet, este mai puțin probabil să mâncați prea mult.
Mestecatul crește producția de salivă care conține factorul de creștere epitelială (EGF). Acesta este, practic, o polipeptidă care stimulează creșterea și repararea țesutului epitelial. Mestecarea alimentelor în mod potrivit crește producția acestui EGF, hrănind intestinul.
Particulele de alimente care nu sunt descompuse în mod corespunzător pot provoca o creștere excesivă a bacteriilor. De asemenea, poate să aibă loc o fermentare crescută în intestin, ceea ce conduce la afecțiuni precum indigestie, balonare, gaze crescute și constipație.
Citește și: Ingredientul care strică mâncarea în frigider chiar și după o zi. Marea greșeală pe care o fac gospodinele
Așadar, de câte ori ar trebui să mestecați alimentele pentru o digestie adecvată? Conform studiilor citate de către publicația Intestin, alimentele ar trebui mestecate de aproximativ 32 de ori. Produsele care sunt mai greu de mestecat, cum ar fi friptura și nucile, pot să aibă nevoie de până la 40 de mestecări pe îmbucătură. Pentru alimentele care sunt mai moi, cum ar fi piureul de cartofi și pepenele roșu, este nevoie de doar 5-10 mestecări.