În spațiul public, se titrează mult ideea potrivit căreia alimentația de la țară, transmisă din generație în generație, este foarte sănătoasă. Un medic celebru din România neagă cu vehemență această teorie. Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău când bei pălincă după ce ai mâncat slăninuţă cu ceapă? Pericolul la care îți expui organismul.
În perioada sărbătorilor de iarnă, mulți nu ar da nimic la schimb pe produsele tradiționale și obiceiurile culinare românești. Mesele de Crăciun și Revelion sunt pline de preparate pe bază de carne, slănină, ceapă și băuturi tari, precum țuica sau pălinca. De multe ori, combinațiile alimentare nu sunt foarte inspirate.
Este și cazul consumului slăninei cu ceapă, urmată de pălincă. Te-ai întrebat vreodată cât de sănătoasă este combinaţia de slănină cu ceapă, de fapt? Bunicii noștri obișnuiau să mănânce des aceste produse. Nu putem contesta faptul că slănina este plină de calorii și poate crește nivelul colesterolului, dacă nu suntem atenți.
Specialiștii din domeniul nutriției recomandă consumul de slănină cu echilibru. Doar așa putem evita eventuale complicații de sănătate, ce se pot dezvolta la nivelul organismului. Atât timp cât menținem o balanță, slănina cu ceapă nu ar trebui să ne provoace probleme, susține medicul de renume Vlad Ciurea.
Trebuie să ținem cont și de vârsta pe care o avem când consumăm anumite produse, totuși. Acest aspect este foarte important, fiindcă, după un anumit prag de vârstă, organismul nu mai poate arde aceeași cantitate de calorii. De exemplu, o persoană în vârstă de 90 de ani va arde cu 25% mai puține calorii decât înainte.
Trebuie să fim foarte atenți la combinațiile de alimente de pe mesele de sărbători. Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, spune că este foarte nesănătos să mâncăm slănină cu ceapă, după care să consumăm pălincă.
„Mitul alimentaţiei sanătoase de la ţară nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puternic aceste lucru, spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Știu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete.
Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat, pentru Adevărul, medicul primar de diabet, nutriție și boli metabolice Nicolae Hâncu.
Deși slănina vine la pachet cu unele beneficii pentru organism, dacă este consumată în cantități mici, este necesar să evităm combinațiile nesănătoase. Combinația reprezentată de produse grase și băutură tare, precum țuică sau pălincă, nu este deloc recomandată de către specialiștii în nutriție. Specialiștii din domeniul sănătății spun că poate conduce la dezvoltarea unor afecțiuni medicale serioase.