Tututor ne place să consumăm produse tradiționale în perioada sărbătorilor de iarnă. Unele nu au o reputație foarte bună, din punct de vedere nutrițional. Te-ai întrebat vreodată cât de sănătoasă este combinaţia de slănină cu ceapă? Un medic de renume din țara noastră explică la ce trebuie să fim atenți când mâncăm așa ceva.
Slănina se numără printre produsele tradiționale preferate ale românilor. Este foarte bună la gust, iar bunicii noștri obișnuiau să o mănânce întotdeauna cu ceapă și cu mămăligă. Chiar dacă timpul a trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, românii obișnuiesc să respecte obiceiurile chiar și când vine vorba despre domeniul culinar.
Cât de sănătoasă este, însă, combinația de slănină cu ceapă? Ceea ce este evident nu poate fi contestat. Slănina are multe calorii și poate crește nivelul colesterolului. În mod deosebit, în circumstanțele în care este consumată în cantități mari.
Renumitul doctor Vlad Ciurea recomandă românilor să mănânce așa cum au învățat să o facă în copilărie. Primele elemente consumate se implementează în celule și dictează programul alimentar de care are nevoie corpul, a explicat specialistul. Astfel, organismul ne cere să mâncăm în funcție de produsele pe care ne-am obișnuit să le consumăm în primii ani de viață.
„Degeada ardeleanului îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare. Că el zice că, pentru el, cel mai bun pește e porcul. Nu poți face asta, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm. Noi, de aici, mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația.
Alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este cea pe care o cere organismul. Suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații”, a spus medicul Vlad Ciurea, într-o intervenție televizată la Antena 3.
În ceea ce privește consumul de slănină cu ceapă, trebuie luate în calcul două aspecte, spune specialistul. Secretul unei alimentații corecte constă în echilibru. Așadar, putem consuma slănină cu ceapă fără să ne îngrijorăm cu privire la sănătatea noastră, atât timp cât menținem o balanță.
„Răspunsul este: echilibrul. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slănina cu ceapă. Tututor! Dar, totul cu măsură. Acesta este răspunsul. Să ții lucrurile în echilibru”, a spus medicul Vlad Ciurea.
Este, de asemenea, important să ținem cont de vârsta pe care o avem. După ce trecem de un anumit prag al vârstei, organismul nu mai poate să ardă la fel de multe calorii precum înainte. De exemplu, o persoană de 90 de ani va arde cu aproximativ 25% mai puține calorii decât obișnuia să o facă la vârsta medie.