S-a aflat care este diferenţa majoră între ţuică şi palincă! Un expert pasionat de băutura românească a explicat ce greșeală de exprimare comit românii, fără să știe. Toate detaliile le puteți afla în articolul de mai jos.
Un clujean pasionat de „cultura băuturilor” a explicat de ce este greşit să folosim expresia ţuică de mere, pere sau caise şi care este diferența majoră dintre o țuică și o palincă. În plus, conform specilaistului în băuturi, palinca românească ar fi mai pură decât băuturile distilate din alte țări.
„Studiile şi experienţele profesionale m-au purtat prin Europa şi prin Orient, unde m-am familiarizat cu cultura şi civilizaţia vinului, a brandy-ului, a whisky-ului sau a berii”, spune Casian Popa, expert în băuturi alcoolice.
Pentru a nu se mai creea confuzii, specialistul spune că țuica nu este decât una, respectiv cea de prună. Tot ceea ce este făcut din alte fructe trebuie să se numească în alt fel, adică rachiu.
„Termenul pălincă sau palinca a fost atestat în 1630 pe undeva prin Slovacia, a trecut în limba maghiară şi apoi a ajuns în Ardeal. Cuvântul „ţuică” desemnează exclusiv o băutură distilată de prună, aşa că e greşit să spui ţuică de pere, mere ori de caise. E corect să denumeşti aceste băuturi „rachiuri””, a precizat Casian Popa.
De asemenea, o particularitate a ţuicii din Ardeal şi, în general din România, este dubla distilare. Astfel, produsul care este denumit „palincă” trebuie să aibă o anumită tărie.
„Ţuica dublu distilată trebuie să ajungă la 50 de grade la sută în volum alcool. Asta e cunoscută ca pălincă, horincă, horencă, şi e produsă numai în Transilvania. Pălinca e o băutură în totalitate fermentată şi provine numai din chestii natuale prin distilarea frunctelor – asta înseamnă de fapt rachiu natural. În pălinciile tradiţionale un rol mare îl are factorul uman, care combină diferite fructe. Deci, pălinca e cu fructe fermentate, în timp ce ţuica e exclusiv de prună, de aia e greşit să spui ţuică de prune, e o tautologie, e ca şi cum ai spune ţuică de prune de prune”, a precizat Casian Popa.
Nu în ultimul rând, un alt factor important este cazanul în care se produce țuica. Astfel, cazanele din Transilvania sunt diferite.
„La noi, adică în Transilvania, e folosit cazanul cu fracţionare, adică prima şi a doua distilare sunt distincte, astfel că se elimină alcoolul metilic otrăvitor. De aia sunt mai bune, faţă de băuturile din alte zone care se fac la prima distilare, e mai pură băutura”, a mai spus Casian Popa, conform sursei citate mai sus.