Ce se întâmplă în corpul tău dacă începi să consumi zilnic conopidă? Care sunt beneficiile unui astfel de obicei și de ce toți bărbații ar trebui să îl aibă în vizor?
Românii nu consumă conopidă atât de mult precum o fac alți oameni tocmai pentru că în cultura noastră gastronomică nu există multe preparate care să o conțină. Există multe zone ale globului unde se mănâncă des ca o a doua garnitură, lângă păstăi, mazăre sau piure de cartofi. Chiar vecinii noștri de peste Prut o preferă ca salată proaspătă cu puțină maioneză amestecată cu iaurt.
Adesea e mâncată lângă o bucată mare de carne la grătar sau alte alimente mai grase și consistente. Gustul ei e plăcut și este și foarte benefică organismului. Nutriționiștii europeni chiar o recomandă în stare cruda, dar și fiarbă la abur, pentru a nu-și schimba enorm forma sau pentru ca să nu-și piardă din proprietăți.
Aportul nutritiv este la 100 de grame din această legumă proaspătă care e o sursă importantă de vitamina C. Mai mult decât atât, are în compoziție minerale pentru revigorarea organismului precum: potasiu, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc şi cupru.
Leguma se păstrează în frigider, învelită într-un prosop, cu cotorul în sus.
Cu cât este mai albă, cu atât leguma este mai proaspătă.
De asemenea, conopida se poate păstra înfăşurată într-un ziar, pe un raft, în cămara aerisită şi uscată, vreme de două-trei săptămâni.
După ce se spală, conopida se lasă în apă rece cu puţină sare, timp de 30 de minute.
Ca să-şi păstreze culoarea albă, conopida se fierbe în apă clocotită cu puţină sare sau se adaugă în vasul respectiv o căniţă de lapte.
Leguma nu se căleşte şi nu se prăjeşte în ulei încins, pentru că se întăreşte.
Totuşi, dacă gospodina vrea să prăjească leguma, trebuie s-o fiarbă mai înti în puţină apă clocotită, apoi o scurge şi, în final, o tăvăleşte în unt sau în untdelemn încins
Mirosul specific al conopidei care fierbe nu se mai împrăştie prin toată casa, dacă în apa respectivă adăugăm o linguriţă de suc de lămâie sau de oţet.
Valoare per – 100 g
Calorii (kcal) 24
Lipide totale 0,3 g
Lipide saturate 0,1 g
Lipide polinesaturate 0 g
Lipide mononesaturate 0 g
Lipide trans 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 30 mg
Potasiu 299 mg
Carbohidrați 5 g
Fibre alimentare 2 g
Zahăr 1,9 g
Proteine 1,9 g
Vitamina A 0 IU Vitamina C 48,2 mg
Calciu 22 mg Fier 0,4 mg
Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0,2 mg
Vitamina B-12 0 µg Magneziu 15 mg