Mâncatul din fugă, gustări nesănătoase, pauze prea mari între mese, porții gigantice și alte obiceiuri incorecte de alimentare pun amprenta asupra organismului nostru și sunt cauza sau factorul care favorizează anumite boli sau stări mai puțin bune de sănătate. Dacă te simți balonat, ai probleme cu scaunul, dureri de burtă sau arsuri la stomac, atunci este nevoie să respecți anumite sfaturi ale specialiștilor pentru a avea un intestin sănătos și o activitate cotidiană lipsită de ambuteiaje.
Fructele
Fructele care conțin sorbitol – un tip de zahăr care prin digestie produce gaze în exces. Printre ele se numără, merele, piersicile și perele.
Legumele
Legumele conțin fibre și diferite tipuri de zaharuri, care, după digestie, pot produce gaze intestinale. Un exemplu este fructoza, pe care o regăsim în ceapă sau anghinare. Rafinoza o întâlnim într-o serie de legume de culoare verde, cum ar fi sparanghelul, varza, broccoli. De asemenea, și fibrele solubile din mazăre, dovlecei sau conopida pot determina apariția gazelor.
Laptele și lactatele
Se recomandă consumul de lapte în perioada adultă, dat fiind că poate determina balonare și disconfort abdominal, dar se susține introducerea în alimentație a lactatelor fermentate, de tipul brânzeturi, iaurt chefir sau sana.
Alcoolul
El irită și erodează mucoasa stomacului, creând balonare, pentru că este vulnerabil la sucurile digestive. Disfuncția mucoasei gastrice duce la îngreunarea digestiei.
Oricât de sănătoase ar fi unele alimente pe care le punem pe masă, dacă nu le preparăm cu atenție, efectul benefic asupra sănătății noastre va fi aproape nul. De exemplu, există legume pe care nu trebuie să le tăiem sub nicio formă, altele nu trebuie gătite decât la abur. Iar când vine vorba despre fructe, situația se complică mai mult decât am putea crede, pentru că este vorba despre modificarea modului în care le alegem. Chiar dacă ne plac fructele crocante, trebuie să le alegem pe cele coapte, altminteri le vom mânca degeaba.
Și chiar dacă până acum el era singurul care nu ridica probleme, până și ceaiul trebuie băut doar într-un anumit fel. Cât despre condimente, cum orice mâncare necesită și alte arome, specialiștii le recomandă pe cele naturale. Usturoiul rămâne cea mai aromată și mai sănătoasă variantă. Condiția este să nu fie tăiat, ci cel mai bine zdrobit.