Vrei să prepari un chec sau un tort? Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi cum trebuie să procedezi cu făina pentru deserturi. Cantitatea pe care o pui în aluat este foarte importantă. La ce detalii trebuie să fii atent în bucătărie.
Când vine vorba despre deserturi, cum ar fi checurile sau torturile, de o mare importanță este făina care se folosește în procesul de preparare a acestora. Sunt câteva detalii la care trebuie să fii atentă, primul dintre ele fiind reprezentat de tipul de făină care se folosește pentru a prepara deserturi.
Principala diferență dintre făina pentru deserturi și cea universală constă în nivelul de proteine. Făina pentru checuri sau torturi este compusă din aproximativ 8% proteine, pe când făina universală conține în jur de 11% proteine, fiind cunoscută și drept „făină tare”.
Brutarii aleg să folosească făină pentru deserturi în loc de cea universală atunci când vor să reducă nivelul de gluten dintr-o rețetă, făcând astfel produse de copt mai pufoase și mai ușoare de mâncat. În cazul deserturilor, este recomandat bineînțeles să se folosească făina specifică acestora.
Denumită și făină extrafină, făina pentru deserturi este măcinată sub formă de pudră ușoară, ceea ce o ajută să absoarbă mai bine apa. Acest lucru conduce la prepararea unor deserturi cu textură moale și face ca ele să crească înalte, iar grăsimile să fie uniform dispersate.
Făina pentru deserturi se folosește ca oricare altă făină, însă trebuie să ai grijă să nu o amesteci prea mult timp fiindcă produsul final va fi mai dur decât îți dorești. La fel se va întâmpla și dacă folosești prea multă făină – va genera crăpături la suprafața desertului.
Pe de altă parte, este important de menționat că o cantitate prea mică de făină va conduce la aluaturi și blaturi moi, care nu vor crește suficient și se vor lăsa în jos imediat ce deserturile vor fi scoase din cuptor.
La fel ca în cazul celei universale, făina pentru deserturi se păstrează într-un recipient sigilat într-un loc întunecat și uscat. Cel mai bine este să fie folosită până la 6 luni, deoarece atât timp cât este proaspătă va funcționa de minune când va fi folosită în aluatul ce trebuie copt.
Mai mult decât atât, păstrarea făinii pentru deseturi o perioadă prea lungă de timp în cămară poate să conducă la infestarea cu dăunători și la creșterea bacteriilor în pulberea fină.