Ai încercat să prepari o prăjitură și ai observat că rezultatul nu a fost cel dorit? Playtech Știri îți explică în ce constă secretul pentru un blat pufos, care să fie o bază perfectă în prepararea desertului. Află în continuare ce făină să alegi și ce trebuie să faci cu ea, înainte de a o folosi.
Cele mai bune deserturi preparate la cuptor, prăjituri și/sau torturi depind de ingredientele pe care le folosești și modul în care le manipulezi. Vorbim aici despre făină, agenții lichizi, agenții de dospire sau creștere, grăsimi, zaharuri și diverse produse aromate.
Fiecare ingredient pe care îl folosești pentru a prepara un desert – indiferent că este vorba despre un biscuite, o prăjitură sau un tort – îndeplinește o funcție specifică. Cu o condiție: să fie folosit corect. În materialul de astăzi vom discuta pe larg problema făinii.
În majoritatea rețetelor de deserturi, făina este un ingredient de bază. Aceasta dă structura produsului final. Glutenul sau proteina din făină se combină pentru a forma un preparat ce prinde bule de aer și se fixează. Amidonul din făină se încălzește și adaugă și susține, în cele din urmă, compoziția finală.
În cazul prăjiturilor, a torturilor sau a altor deserturi, ne dorim un conținut redus de gluten, fiindcă acesta din urmă face preparatele să devină dure. În schimb, grăsimile și zaharurile ajută la prevenirea formării unei structuri prea rigide. Este important să alegi tipul de făină potrivit pentru ce prepari.
În funcție de ceea ce vrei să prepari, tipul de făină pe care îl folosești poate să difere. Pentru majoritatea produselor de panificație, făina universală este o alegere potrivită. Aceasta conține mai puțin gluten decât făina utilizată la prepararea produselor de brutărie.
Citește și: Ce să adaugi în aluatul de clătite ca să iasă super pufoase. Trucul folosit de celebrul bucătar Jamie Oliver
Felul în care manipulezi făina este, de asemenea, deosebit de important. Orice rețetă în care se folosește acest produs prevede cernerea făinii, înainte de adăugarea ei în compoziție. Bucătarii de top recomandă să cerni făina de 3 ori înainte de a o folosi, asta pentru că te va ajuta să obții un desert pufos.
Dacă nu este cernută, făina poate să prezinte cocoloașe, ceea ce ar putea să facă prăjitura să arate inestetic. Blatul pentru prăjitură sau tort ar putea, totodată, să nu crească la forma dorită. Cernând făina de 3 ori înainte, te asiguri că aceasta va fi aerată, iar rezultatul final va fi un desert pufos.