În luna decembrie, gospodinele și gospodarii din toate colțurile României se întrec în rețete și se organizează pentru a prepara cele mai alese bucate tradiționale, pentru a sărbători Nașterea lui Iisus alături de familie și cei dragi. Cozonacul este nelipsit de la masa festivă de Crăciun, dar știi ce tip de făină trebuie să folosești atunci când îl prepari?
Atunci când te duci la supermarket pentru a cumpăra de-ale gurii și te vezi în fața raftului cu ingrediente de bază pentru bucătărie, prima dată, privirea îți pică pe pungile de făină, orez, zahăr și sticla de ulei.
În comerț se găsesc foarte multe variante de făină. Ele diferă în funcție de tipul de grâu sau de modul în care acesta a fost măcinat. Specialiștii subliniază faptul că făină ce se folosește pentru cozonac și prăjituri este diferită de cea folosită pentru produse de panificație sau foietaje.
Experții în domeniul alimentar atrag atenția consumatorilor să verifice, cu simț de răspundere, eticheta produselor. Acolo, vei vedea că există un cod ce indică ce tip de făină este potrivit pentru a prepara tot felul de alimente.
Citește și Pâine de casă cu semințe. Rețeta ușoară pentru începători
Există cinci tipuri de făină ce pot fi cumpărate din comerț:
Conform Agrointeligența Foor&Retail, făina 000 este cea mai folosită în bucătărie, fiind și cea mai căutată și achiziționată de gospodine. Fiind cea mai fină, făina de tip 000 este ideală pentru a prepara cei mai gustoși cozonaci de Crăciun, deserturi pufoase, creme și alte preparate delicate, precum deserturile.
Făina 650 conține mai mult gluten și se utilizează în procesul de preparare al pâinii, pentru covrigi, aluat de pizza și produse ce necesită rumenire.
Făina 450 este ideală pentru a prepara pateuri, iar făina de tip 550 se folosește, de obicei, pentru a face biscuiți și foietaje. Făina 1050 este cea mai dură dintre toate, fiind cea integrală. Se utilizează pentru a prepara plăcinte sau foietaje mai consistente, nicidecum prăjituri fine.
Citește și Secretul celui mai gustos cozonac pentru sărbători. Câtă nucă trebuie să pui în aluat, de fapt