Produsele de patiserie sau panificație, pe bază de drojdie, sunt considerate unele dintre cele mai delicioase, însă prepararea lor poate da uneori bătăi de cap. Când auzi pe cineva spunând că o rețetă nu a funcționat, se dă vina aproape întotdeauna pe drojdie. Haide să vedem ce se întâmplă atunci când pui prea multă cantitate din acest ingredient.
Drojdia de pâine se găsește de obicei în magazine în două formate: proaspătă, în tabletă, care poate fi păstrată la frigider timp de o lună, și uscată, care vine în pliculețe, în granule, nu necesită refrigerare și rezistă ușor un an sau mai mult.
Principala diferență între soiurile populare de drojdie este conținutul lor de umiditate. Aceasta se reduce la faptul că drojdia uscată activă trebuie dizolvată în lichid înainte de a fi încorporată în alte ingrediente, în timp ce drojdia instantanee poate fi amestecată direct cu ingrediente uscate.
Le poți folosi interschimbabil, singurul lucru la care trebuie să te gândești este că drojdia uscată cântărește mai puțin, deoarece este deshidratată, așa că va trebui să folosești mai puțin uscată decât proaspătă.
Prea puțină sau prea multă drojdie – o greșeală des întâlnită în bucătărie. Acesta este un aspect de care mulți țin prea puțin cont atunci când fac pâine și din cauza aceasta ea nu iese perfectă. Așadar, când vine vorba de folosirea drojdiei, este important să respectați rețeta și să folosești cantitatea adecvată.
Citește și: Cum se coace corect pâinea. Detaliul care o poate strica, doar aşa iese ca la brutărie
Contează mai puțin dacă este uscată sau proaspătă, pentru că ceea ce este cu adevărat important este să respectați instrucțiunile în ambele cazuri. Regula generală este să utilizezi un cub de drojdie proaspătă sau cam două pliculețe de drojdie uscată la un kilogram de făină.
Dacă pui prea multă, pâinea va ieși pufoasă, dar se va și usca mai repede. De asemenea, aceasta poate face ca aluatul să se aplatizeze prin eliberarea de gaz înainte ca făina să fie gata de crescut.
În cazul în care pui prea puțină drojdie, aluatul va avea nevoie de mai mult timp să crească. Pâinea cu creștere lentă făcută cu mai puțină drojdie are mai multă aromă și savoare.
Citește și: Care este, de fapt, cea mai sănătoasă pâine. Detaliul de pe etichetă pe care mulți îl ignoră