Portocalele sunt printre cele mai iubite citrice, cu o aromă inconfundabilă. Nici cojile de portocale nu trebuie aruncate, căci ele pot fi utile în gospodărie. Ce se întâmplă dacă pui coji de portocale în borcanul cu zahăr brun. Dacă folosești coaja de portocală în bucătărie, vei descoperi un truc foarte util.
Pe lângă gustul plăcut și nelipsit mai ales pe perioada iernii, și cojile de portocale au o întrebuințare și nu trebuie aruncate. Spre exemplu, cojile de portocală sunt utile în bucătărie și orice gospodină și știe faptul că acestea sporesc gustul și aroma multor preparate.
Cojile de portocale uscate pot să absoarbă umiditatea din zahărul brun. Astfel, bomboanele dulci făcute cu coji de portocale îți pot gâdila papilele gustative și îți pot îmbunătăți pofta de mâncare.
Portocalul dulce este un arbore fructifer din genul Citrus, din familia Rutaceae. Este un arbore de mărime mijlocie, însă în condiții optime poate să anungă și la 13 m înălțime. El are coroana mare, rotundă sau piramidală, cu frunze ovale și ramuri cu spini mari de 10 cm. Florile sunt albe parfumate și apar izolat sau în buchet.
Ca și origine, portocalul provine din India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei. El și a fost adus de arabi în Occident. În sanscrită, portocalul se numea nâranga. Din India, portocalul a trecut în Arabia unde se numea naranj, iar apoi în sudul Franței, unde era numit naurange.
În nordul Italiei, portocalul se numea „naranza” său „aranza” şi „arancia”. Apoi în limbile engleză și franceză s-a transformat în orange. În limba română, denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, „portocală„ cuvânt împrumutat din limba greacă modernă, portokalli.
Cultivarea portocalului face parte din agricultura multor țări precum Brazilia, Costa, Rica, Belize, Cuba, Pakistan, China, India, Iran, Egipt, Turcia și Africa de Sud.
Portocalul creste în general în regiuni umede, iar înghețul prelungit sub 0 °C, afectează fructul și calitatea portocalului. Portocalul se cultivă ca arbore agricol și ornamental.
Trebuie să știi că există o mare varietate de portocali cu mari diferențe, fundamentale pentru calitatea și gustul fructului, ce variază de la dulce la acru. De precizat este că specia Citrus aurantium produce portocale amare utilizate pentru fabricarea băuturilor, marmelade și prajituri. Cele mai multe portocale cultivate au fost în Brazilia, un raport din anul 2005 indincând 17.804.600 de tone de portocale.