Bicarbonatul de sodiu este un ingredient la îndemâna tuturor, foarte ieftin și folositor. Ce se întâmplă dacă îl pui în prăjituri și în alte copturi? E bine să procedezi așa atunci când vine vorba de aluat. Care e diferența dintre agenții de creștere?
E la îndemâna tuturor, toți românii au în casă măcaru n pliculeț de bicarbonat de sodiu, este ieftin, iar gospodinele știu că le este aliatul numărul 1 când vine vorba despre copturi. Dacă avem un preparat care necesită un aluat, ai nevoie mereu de agenți de creștere. Indiferent dacă e vorba despre bicarbonat de sodiu, praf de copt, drojdie uscată sau drojdie proaspătă ori dacă-ți faci singur maiaua. În timpul coacerii, aceștia produc dioxid de carbon care aduc în cele din urmă volum preparatului tău. Praful de copt are în compoziție un agent de creștere uscat și unul acid. Acesta acționează după ce ajunge la temperatura cuptorului, moment încare eliberează dioxidul de carbon. Cei doi agenți sunt folosiți în funcție de restul ingredientelor din rețete.
Bicarbonatul de sodiu e o bază care are un gust amar, de aceea are nevoie de ceva acid care să contrabalanseze totul, arată știridinlume.ro. Unele gospodine îl sting cu oțet, altele pun doar apă minerală, iar unele iaurt ori chiar lapte bătut. Praful de copt are un gust neutru și este mai potrivit într-o combinație cu laptele. Dacă vrei să te apuci de câteva rețete de desert, îți este sugerat să fii atent la cantități. Gramajele și calitatea produselor sunt foarte importante, dar și să urmărești cu strictețe pașii indicați de specialiști.
„Pe scurt, e cam așa: rețeta conține de obicei un ingredient acid, dar dioxidul de carbon care rezultă în urma reacției dintre bicarbonat și ingredient nu e suficient, așa că se pune un plus de agent de creștere pentru a avea textura perfectă la final. Un alt motiv pentru folosirea lor împreună ar fi legat de faptul că fiecare în parte influențează gustul și culoarea finală a preparatului. Prea mult acid ar inhiba rumenirea unui blat (sau orice alt preparat copt). De aceea se adaugă bicarbonatul, pentru a crea un mediu alcalin, care să permită rumenirea. Altfel, blaturile sau clatitele americane s-ar umfla, dar nu ar avea și cea mai frumoasă culoare” (Sursa: ciocolatășivanilie.ro)