10 sept. 2022 | 19:10

Ce se întâmplă dacă pui baterii în congelator. Trucul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum

Utile
Ce se întâmplă dacă pui baterii în congelator. Trucul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum
Iată trucul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum

Ce se întâmplă dacă pui baterii în congelator? Cei mai mulți dintre noi au auzit la un moment dat acest celebru mit! Dacă vă depozitați bateriile în congelator, acestea vor dura mai mult. Dar există oare vreun adevăr în acest folclor comun al bateriilor? Sau ocupați spațiu prețios în congelator fără niciun motiv? În cele ce urmează aflăm împreună ce se întâmplă dacă pui baterii în congelator. Vom afla care eset, de fapt, trucul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum.

Am aflat ce se întâmplă dacă pui baterii în congelator

Așadar, bateriile sunt într-adevăr mai bune în congelator? Pe scurt, nu prea. Dacă este prima dată când auzi acest lucru, încearcă să nu te învinovățești prea mult.

Cândva, acest mit avea o anumită valoare. Majoritatea tipurilor de baterii pe care oamenii le depozitau în congelator sunt baterii de uz casnic AA, AAA, C sau D. Nu încerca să pui bateria de barcă, de rulote sau de mașină în congelator.

Da, noi am testat baterii în congelator pentru ca tu să nu fii nevoit să o faci! Când bateriile reîncărcabile au apărut pe piață, aveau o reputație destul de proastă. Cu o chimie de nichel-cadmiu, acestea puteau pierde până la 20%-30% din capacitate în fiecare lună.

Aceasta a fost o problemă care i-a obligat pe consumatori să devină creativi. Astfel, oamenii au început să depoziteze bateriile în congelator sau în frigider în încercarea de a încetini acest proces de pierdere a capacității și de a păstra cât mai mult suc posibil.

Punând aceste baterii în congelator, ele își puteau păstra încărcătura de două ori mai mult timp. Dar, recent, a devenit virală recomandarea de a pune bateriile în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult. Sau, în cazul lor, să nu ajungă cu lichidul vărsat în sertare.

Iată trucul pe care nu ţi l-a spus nimeni până acum

Acum îți explicăm ce se întâmplă dacă pui niște baterii goale în congelator! În ultima vreme a devenit necesar să cumpărăm accesorii pentru funcționarea diverselor aparate pe care le avem acasă.

Acesta va fi cazul bateriilor, că nu sunt deloc ieftine și că dacă nu ai noțiunea de cum să le îngrijești, cel mai probabil va trebui să cheltuiești des pe ele.

Ca urmare a acestei probleme, pe mai multe site-uri de pe internet se recomandă să puneți aceste baterii sau chiar acumulatori în interiorul frigiderului.

Așa rezistă și nu va trebui să mai cumperi altele, însă acest lucru nu este în totalitate adevărat.

Având în vedere această afirmație, nu există de fapt niciun suport științific care să asigure că atâta timp cât ții bateriile în frigider acestea vor dura mai mult.

Realitatea este că nu este necesar să trebuiască să folosești frigiderul. Pur și simplu este mai bine să le păstrezi într-un loc răcoros pentru a nu le supune la schimbări de temperatură.

Mărcile de top pot menține până la 85% din încărcătură

Din fericire, bateriile reîncărcabile de uz casnic au parcurs un drum lung de atunci. Acum, mărcile de top pot menține până la 85% din încărcătură timp de un an întreg.

Deci, într-adevăr, nu mai este nevoie să vă păstrați bateriile în congelator, iar majoritatea producătorilor de baterii vă vor spune să nu o faceți.

De asemenea, bateriile alcaline nereîncărcabile au rate de descărcare foarte mici. Rate este de aproximativ 2% pe an la temperatura camerei.

Punerea acestor baterii în congelator va avea mai multe efecte potențiale negative decât pozitive.

Cum influențează temperatura durata de viață a bateriei?

Temperaturile scăzute pot într-adevăr încetini reacția chimică din baterii. Cu toate acestea, majoritatea bateriilor de uz casnic sunt construite pentru a funcționa la temperatura camerei, undeva între 60 și 78 de grade.

Este important să țineți cont de acest lucru, deoarece temperaturile scăzute pot afecta modul în care se încarcă o baterie și, uneori, chiar o fac să se descarce mai repede.

Pe de altă parte, temperaturile ridicate pot face ca bateriile să își piardă mai repede încărcătura. O regulă generală este că, cu cât este mai cald, cu atât mai repede se va descărca bateria, uneori cu până la 4% mai repede.

Din acest motiv, respectați întotdeauna recomandările de depozitare și încărcare ale producătorului bateriei. Am testat și noi baterii litiu-ion în condiții de frig și chiar am observat care este efectul.

Bateriile trebuie să fie ținute uscate

Umezeala este un alt factor de mediu care poate avea un efect uriaș asupra bateriilor. Dacă vă uitați cu atenție la etichetele de pe baterii, veți vedea că trebuie să le depozitați într-un loc uscat.

De ce? Pentru că umiditatea excesivă se poate acumula în interiorul unei baterii și poate deteriora permanent modul de funcționare a acesteia.

Mai mult, dacă rugina se acumulează în interiorul terminalelor, va fi dificil pentru baterie să mențină conexiuni bune.Amintiți-vă de vechea zicală: „Electricitatea și apa nu se amestecă?”.

Ei bine, niciodată nu a fost mai adevărat decât atunci când vine vorba de baterii și este încă un motiv în plus pentru a evita să le depozitați în congelator.

Cum să depozitați bateriile pentru iarnă

Da, unele baterii pe bază de litiu pot beneficia de depozitarea la rece, atunci când se procedează corect. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că ar trebui să vă depozitați bateriile în congelator.

Dimpotrivă, vă recomandăm să vă încărcați complet bateriile la 14,4V. Apoi, deconectați-le complet de la orice fel de sursă de alimentare.

Puteți face acest lucru prin deconectarea manuală a cablului negativ sau puteți dezactiva întrerupătorul de deconectare care duce la sistemul electric.

Este important să vă asigurați că bateriile sunt cu adevărat deconectate. Unii senzori de C02 și luminile de fundal stereo pot ocoli întrerupătorul de deconectare.

Atunci când sunt lăsate complet încărcate și în condiții de depozitare corecte, ar trebui să puteți reveni la o baterie complet funcțională chiar și după un an de depozitare, deoarece aceasta ar trebui să se descarce doar 2%-3% în fiecare lună.

Asigurați-vă doar că mențineți mediul de depozitare cât mai uscat posibil. Luați în considerare posibilitatea de a investi într-un gardian de baterie dacă depozitați un întreg sistem.

Cum să vă protejați și să vă păstrați bateriile funcționale la temperaturi scăzute

Dacă anticipați că veți avea nevoie să vă folosiți bateriile la temperaturi scăzute, aceasta este o altă situație. Un lucru este sigur, bateriile cu litiu funcționează mult mai bine la temperaturi scăzute decât cele cu plumb-acid.

Cu toate acestea, chiar și bateriile cu litiu funcționează cel mai bine la temperaturi peste zero grade. Păstrând bateriile calde la temperaturi mai scăzute, puteți evita dificultățile de încărcare.

Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui tampon de încălzire extern sau prin păstrarea bateriilor cu litiu într-un compartiment izolat sau încălzit.

Atenție!, bateriile plumb-acid nu pot fi instalate într-un compartiment neventilabil, dar bateriile noastre cu litiu pot.

Încă vrei să pui baterii în congelator?

Dacă dorești cu adevărat să depozitezi bateriile în congelator, asigură-te doar că știi ce tipuri de baterii beneficiază cu adevărat de aceste temperaturi scăzute.

De exemplu, bateriile zinc-carbon, NiCad și NiMH păstrează cu adevărat o încărcătură mai bună la temperaturi mai scăzute.

Cu toate acestea, dacă iei o baterie direct din congelator, las-o să revină încet la temperatura camerei într-o zonă bine ventilată înainte de a o folosi.

În plus, asigură-te că depozitezi bateriile într-un recipient ermetic pentru a le proteja de orice umiditate din congelator sau frigider.

Concluzie

Conceptul de a depozita bateriile în congelator este la fel de vechi ca și bateriile în sine. Într-adevăr, bateriile din trecut își țineau încărcătura mai mult timp atunci când erau păstrate în condiții de frig.

Cu toate acestea, chimia bateriilor a parcurs un drum lung de atunci. De cele mai multe ori, depozitarea bateriilor în congelator va face mai mult rău decât bine.

Din acest motiv, cea mai bună măsură este să urmați recomandările producătorului bateriei pentru depozitare. Dacă faceți acest lucru, veți obține cu siguranță cea mai mare utilizare a bateriilor.

În plus, veți evita să le deteriorați din greșeală.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro