În anii 70, 80, când puțini români își permiteau să aibă o mașină, celebra Dacie fiind cât două salarii la acel moment, cel puțin pe timp de vară nu era zi în care să nu vedeai în fața sau în spatele blocului români care-și spălau mașinile. Fie cu găleata cu apă, fie cu un furtun improvizat, românii își spălau mașinile. Dar, deși practica se mai regăsește și în zilele noastre, a cam devenit ilegală. Așa că, dacă te decizi să faci asta, este bine să știi ce se întâmplă dacă îți speli mașina în fața blocului, de fapt.
În 1968, din simț patriotic, Nicolae Ceaușescu dădea ordin celor de la Automobile Dacia să producă prima mașină românească. Bine, nu era chiar atât de românească, având în spate un celebru model de Renault 8.
Dar, cu toate astea, și în urma unor eforturi considerabile, ieșea pe poarta fabricii, în urmă cu 55 de ani, Dacia 1100, primul model românesc. Din acel moment și până astăzi, Dacia a devenit o adevărată emblemă națională, iar succesul mașinii avea să fie unul important, și o satisfacție enormă pentru fostul dictator.
Vezi și: Reacția lui Ceaușescu atunci când s-a suit în prima mașină Dacia produsă de români: „Pentru idioți!”
Dar, deși noile modele, apărute după 70 aveau să coste enorm de mult pentru acele vremuri, și erau liste interminabile de așteptare, românii care-și permiteau să dea aproximativ 70.000 de lei pe o mașină, erau cei mai tari din cartier.
Pe lângă asta, în perioada comunistă nu prea existau spălătoriile auto, cel puțin nu așa cum le știm astăzi, sau cum erau, de fapt, în acei ani, în alte state din blocul comunist sau în Occident.
Ținând foarte mult la mașina din dotare, românii au intrat într-o adevărată febră a spălării mașinilor, care erau doar pe benzină la acel moment, iar asta o făceau fie la țară, dacă aveau unde să meargă, fie în fața sau în spatele blocului.
Cel puțin pe perioadele verilor, era imposibil să nu îl vezi pe vecinul de la parter, sau de alt etaj, posesor al unei Dacii, să nu-și scoată mașina la spălat în fața blocului, folosindu-se de o căldare cu apă, sau de un furtun improvizat și tras pe geamul de la parter al vecinului, căruia îi recompensa ajutorul cu alte servicii.
Vezi și: Cum arăta prima mașină produsă de Dacia și cine a primit primul model
Ca fapt divers, mai e de menționat faptul că prima spălătorie auto a fost deschisă în Detroit în 1914 și se numea ”Automated Laundry”. La această spălătorie, mașinile erau împinse manual printr-un tunel, în interiorul căruia muncitorii spălau, clăteau și uscau vehiculul care era curățat. Fiecare lucrător avea o sarcină specifică, ceea ce dădea spălătoriei un aer de linie de asamblare. Tehnologia de spălare a mașinilor a cunoscut un număr mare de schimbări în puțin peste o sută de ani.
Astăzi, spălătoriile auto complet automatizate par a fi ceva obișnuit în zilele noastre, dar în urmă cu puțin peste o sută de ani, acest tip de tehnologie nici măcar nu era visat. Așa cum spuneam, pe vremuri, în România era cam greu cu astfel de locații, iar acea practică a rămas împământenită printre români și astăzi. Numai că, așa cum spuneam la început, a cam devenit ilegală spălarea mașinii în fața blocului. În cele ce urmează îți explicăm ce se întâmplă dacă îți speli mașina în fața blocului.
Vezi și: Cât costă să faci spălătorie auto cu fise. Suma pe care trebuie să o investești pentru 4 boxe
În urmă cu un 21 de ani, guvernul emitea un act normativ, OG21/2002, privind ”măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”, care interzice această practică pe spațiile domeniului public, iar în baza acestei ordonanțe autoritățile locale pot da și amenzi celor care fac asta.
Vezi și: Schimbare pentru șoferi în trafic. Ce se întâmplă cu amenzile date de Poliție
La nivelul Capitalei există o hotărâre de consiliu, emisă în 2010 care prevede pentru bucureștenii care decid să-și spele mașina pe domeniul public amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei, iar pentru agenții economici amenda ajunge și la 1.000 de lei. Într-un alt mare oraș, Cluj Napoca, amenzile sunt și mai mari, cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Deși mulți posesori de automobile încă mai sunt sub nostalgia zilelor când își spălau mașina în fața blocului, astăzi nu mai este posibil, iar amenzile, după cum vedeți, sunt destul de mari. Așadar, acum că ai aflat ce se întâmplă dacă îți speli mașina în fața blocului, ar fi cazul să renunți și să apelezi la o spălătorie auto. E mai bine așa!