Toți oamenii trebuie să fie atenți la acest detaliu și să își închidă aparatele de aer rece pe timpul nopții. De ce nu e bine să adormi cu el? Ce se întâmplă dacă faci asta? Te expui la un pericol uriaș fără să-ți dai seama.
Iată că unele recomandări băbeși ale românilor sunt categoric adevărate și susținute și de speicialiști. Mulți am crescut cu sfatul bunicilor care dojeneau fiecare persoană care intra în casă și lăsa ușa deschisă pentru că se făcea ‘curent’.
Valul de aer rece într-o încăpere cu o total altă temperatură însemna desigur o răceală sau o sensbilitate pentru o scurtă durată. În cazul de față este vorba despre ventilatorul de aer sau aparatul de aer condiționat de care cei mai mulți ne folosim, iar unii chiar în exces.
Temperaturile caniculare de care avem parte în acest sezon cald ne împing să apelăm la fel și fel de trucuri pentru a păstra răcoare în casă. Cu siguranță căldura de peste zi este emanată noaptea, motiv pentru care majoritatea oamenilor lasă și pe timpul orelor de somn ventilatorul pentru o odihnă mai plăcută.
Aceștia nu știu că obiceiul este unul foarte periculos în realitate. Dormitul cu un ventilator poate ajunge să aducă polen și praf, nu numai aer, lucru care nu este deloc ideal pentru cei cu astm sau alergii.
„Aruncă o privire atentă asupra ventilatorului. Dacă are praf pe lame, particulele respective zboară prin aer de fiecare dată când îl porniți”, spun experții de la Sleep Advisor, potrivit Mirror. De asemenea, cei care obișnuiesc să facă asta se pot trezi cu pielea afectată din cauza agravării uscăciunii cutanate de care pot suferi ulterior.
Aerul ventilat poate să usuce în cele din urmă pasajele nazale, iar ca rezultat avem excesul de mucus – nasul înfundat. Experții mai avertizează că acesta poate provoca încordarea mușchilor și crampe, motiv pentru care uneori dimineața te trezești înțepenit și poate nu realizezi de la ce.
“Contează foarte mult și tipul de aer condiționat, atunci când se asigură în instituții, în mai multe camere și există o instalație de aer condiționat comună, este posibil ca prin rularea aerului, să se livreze diverse tipuri de germeni în toate încăperile unde ajunge acest aer. Din acest motiv, în clădirile unde există acest tip de aer condiționat pe coloană, se recomandă ca în această perioadă, și în general, atunci când este posibilitatea de transmitere de germeni, să nu fie folosit acest tip de aer condiționat”
Dr. Sandra Alexiu (Sursa: rohealthreview.ro)