17 oct. 2023 | 15:26

Ce se întâmplă dacă bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Grădinarii cunosc acest truc

Sfaturi pentru grădinari
Ce se întâmplă dacă bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Grădinarii cunosc acest truc
Este mai bine să oferiți plantei condițiile optime de care are nevoie

Există câteva lucruri înțelepte în materie de grădinărit în care unii grădinari cred cu pasiune. Printre aceste se numără și cel al butului de cuie ruginite în pomii fructiferi. Deși grădinarii cunosc acest truc, hai să aflăm împreună e se întâmplă dacă le bați în pomii fructiferi.

Cât de adevărat este trucul bătutului de cuie ruginite în pomii fructiferi

Sunt mulți cei care au  observat că, indiferent cât de des se dovedește că aceste sfaturi sau tehnici nu sunt mai mult decât superstiții, vor exista persoane care continuă să le urmeze și să le promoveze altor grădinari.

Unii dau vina pe internet, dar este o altă știre de grădinărit care se repetă frecvent, aceea că poți împiedica încolăcirea frunzelor dacă bați cuie ruginite în pomii fructiferi.

Află detalii despre: Cum plantezi corect pomii fructiferi în curtea ta, de fapt. Secretul știut doar de grădinari

La fel, dacă frunzele unei plante încep să se îngălbenească și credeți că este cauzată de o deficiență de fier, cunoscută sub numele de cloroză ferică, atunci va fi de ajutor să bateți cuie ruginite în trunchi sau să le îngropați în sol, la baza plantei.

La fel ca și sticlele de plastic de pe gazon, aceste idei au un anumit sens seducător. În sensul că, spray-ul de cupru este o modalitate eficientă de a descuraja infecțiile fungice, așa că poate că dacă am bate un cui în trunchiul unui copac, acesta ar permite cuprului să fie absorbit în sistemul vascular al plantei.

Iar dacă un cui ruginește, este pentru că conține fier, astfel încât cuiele ruginite sunt o modalitate de a furniza fierul de care are nevoie planta bolnavă. Dar, hai să aflăm, de fapt, ce se întâmplă dacă bați cuie ruginite în pomii fructiferi.

Citește și: Cum să plantezi pomii fructiferi potriviți la tine în curte. Secretul grădinarilor experți

Experții explică ce se întâmplă dacă bați cuie ruginite în pomii fructiferi

Experți spun că fierul produs de ruginirea cuielor este un oxid de fier, care nu este solubil în apă și, prin urmare, nu poate fi absorbit de plante. Același lucru se întâmplă și cu cuprul.

„Nu vedem cum o prezență a cuprului în interiorul plantei poate împiedica o boală care infectează pomul la exterior – de exemplu, frunzele nou apărute cu încolăcirea frunzelor.”, spun experții în grădinărit.

Deci, de ce este acest mit este atât de răspândit? Experți spun că simptomele de curbare a frunzelor se atenuează și se opresc în mod natural spre sfârșitul primăverii, iar unii iau această încetare naturală a simptomelor ca pe un semn că leacul lor a ”funcționat”.

Află despre: Pomii care se plantează în luna octombrie. Ce trebuie să faci pentru a rezista la frig

În plus, bătutul de cuie în copaci provoacă răni prin înțepare. Și orice astfel de rană la o plantă oferă acces potențial pentru dăunători și boli nedorite și riscați să deteriorați țesutul viu al plantei.

Ce se recomandă în locul cuielor ruginite

Dacă doriți un copac sănătos și o recoltă bogată, este mai bine să oferiți plantei condițiile optime de care are nevoie pentru a se dezvolta, este una din recomandările acestora.

”Dacă credeți că o plantă este deficitară în fier, testați pH-ul solului și încercați să îl reduceți dacă este ridicat (când pH-ul solului depășește 7, multe plante nu pot absorbi fierul disponibil în sol).

Iar pentru a preveni încolăcirea frunzelor, aplicați un spray fungicid cu cupru la căderea frunzelor (cam acum), din nou primăvara, chiar înainte de răsărirea mugurilor și apoi din nou la căderea petalelor.”, mai spun experții.

Descoperă și: Cu ce să stropești pomii fructiferi toamna. Așa vei avea recolte bogate și sănătoase

Concluzie

Deși practica de a bate cuie ruginite în pomii fructiferi există, se pare că, în cele din urmă, nu este atât de bună pe cât o recomandă unii. Cel mai bine ar fi să consultați specialiștii în domeniu, înainte de a vă apuca să bateți cuie ruginite în pomii fructiferi.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro