28 iul. 2023 | 23:09

Ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori. Dezvăluirea făcută de cercetători

Diverse
Ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori. Dezvăluirea făcută de cercetători
Momentul morții cuiva este adesea foarte profund

Plecând de la fraza ”știm când ne naștem, dar nu când murim”, deși ar putea suna macabru, asta este realitatea. Sau nu este așa? Ar putea părea un subiect din romanul ”Frankestein”, dar se pare că, în realitate, noi dezvăluiri ale unor oameni de știință relevă ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și vezi detaliile.

Ce este dincolo de viață?

Oamenii, în general, așa cum spuneam la început, știu când se nasc. Dar ceea ce urmează între acel moment și cel de final este unul plin de neprevăzut, sau cum i se mai spune în popor, soarta.  Cu toate astea, dispariția din această lume a suscitat interesul multor oameni de știință de-a lungul secolelor, odată cu evoluția științei.

Vezi și: Secretul lui Leonardo da Vinci, la un pas de a fi aflat. Descoperire de ultimă oră în știință

Printre primii care a încercat să afle aceste mister s-a numărat și celebrul vizionar Leonardo da Vinci. Geniul renacenstist a studiat aceste aspecte ale vieții, având nevoie să înțeleagă anatomia umană, iar caietele sale de notițe prezintă cele mai extraordinare studii de anatomie umană și animală, mișcare și expresie. Cu toate astea, poate fi dificil să știi cu exactitate când o persoană va muri sau a murit.

Ce se întâmplă când cineva moare

Momentul morții cuiva este adesea foarte profund, chiar și atunci când te aștepți de mult timp la acest lucru. Unii oameni se simt copleșiți de tristețe, pentru alții poate dura zile, săptămâni sau luni pentru a procesa ceea ce simt.

Ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori. Dezvăluirea făcută de cercetători

Momentul morții cuiva este adesea foarte profund

Sentimentul este unul firesc, mai ales dacă este vorba de o persoană extrem de apropiată, iar totul pare că se năruie atunci când se întâmplă acest moment. În ultimele ore dinaintea unei morți naturale așteptate, mulți oameni intră într-o perioadă de lipsă de reacție, în care nu mai răspund la mediul extern.

Vezi și: Ce se întâmplă în creierul tău cu 30 de secunde înainte să mori. S-a aflat în premieră, ce s-a înregistrat

Rapoartele anecdotice din experiențele de moarte apropiată includ de obicei povestiri despre cum persoana muribundă aude zgomote neobișnuite sau se aude pe sine declarată moartă. Dar, cercetătorii spun că au reușit să descopere ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori.

Ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori?

Această afirmație poate părea dură, sau parcă scoasă direct din celebrul roman ”Frankestein”, dar în realitate, într-un studiu revoluționar din iunie 2020 publicat în Scientific Reports, cercetătorii din domeniul neuroștiințelor au furnizat primele dovezi empirice că unii oameni pot auzi în continuare în timp ce se află într-o stare de inconștiență cu câteva ore înainte de moarte.

Cu ajutorul indicilor EEG, neuroștiințiștii de la Universitatea din British Columbia au măsurat activitatea electrică din creierul pacienților din centrele de îngrijire paliativă de la Spitalul St. John’s atunci când erau conștienți și când au devenit fără reacție.

Vezi și: Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea

A fost folosit și un grup de control format din participanți tineri și sănătoși. Cercetătorii au monitorizat răspunsurile creierului la tonuri și au constatat că sistemele auditive ale pacienților pe moarte au răspuns în mod similar cu cele ale grupurilor de control tinere și sănătoase, la doar câteva ore de la sfârșitul vieții.

Un alt studiu, prezentat aici, vorbește de simptome precum senzația de moarte violentă, iar datele acelui studiu, realizat de cercetători americani, arată că de fapt, se ajunge în așa numita moarte clinică.

Ei au concluzionat că creierul muribundului răspunde la tonurile sonore chiar și în timpul unei stări de inconștiență și că auzul este ultimul simț care dispare în procesul de moarte.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Tunelul care va lega Europa de Africa. Când vei putea să călătorești cu trenul din Spania în Maroc
Click.ro
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Capital.ro
Domeniul din România care are criză de angajați, în ciuda salariilor atractive. Bani "în mână" între 4.000 și 14.000 de lei
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro