Plecând de la fraza ”știm când ne naștem, dar nu când murim”, deși ar putea suna macabru, asta este realitatea. Sau nu este așa? Ar putea părea un subiect din romanul ”Frankestein”, dar se pare că, în realitate, noi dezvăluiri ale unor oameni de știință relevă ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și vezi detaliile.
Oamenii, în general, așa cum spuneam la început, știu când se nasc. Dar ceea ce urmează între acel moment și cel de final este unul plin de neprevăzut, sau cum i se mai spune în popor, soarta. Cu toate astea, dispariția din această lume a suscitat interesul multor oameni de știință de-a lungul secolelor, odată cu evoluția științei.
Vezi și: Secretul lui Leonardo da Vinci, la un pas de a fi aflat. Descoperire de ultimă oră în știință
Printre primii care a încercat să afle aceste mister s-a numărat și celebrul vizionar Leonardo da Vinci. Geniul renacenstist a studiat aceste aspecte ale vieții, având nevoie să înțeleagă anatomia umană, iar caietele sale de notițe prezintă cele mai extraordinare studii de anatomie umană și animală, mișcare și expresie. Cu toate astea, poate fi dificil să știi cu exactitate când o persoană va muri sau a murit.
Momentul morții cuiva este adesea foarte profund, chiar și atunci când te aștepți de mult timp la acest lucru. Unii oameni se simt copleșiți de tristețe, pentru alții poate dura zile, săptămâni sau luni pentru a procesa ceea ce simt.
Sentimentul este unul firesc, mai ales dacă este vorba de o persoană extrem de apropiată, iar totul pare că se năruie atunci când se întâmplă acest moment. În ultimele ore dinaintea unei morți naturale așteptate, mulți oameni intră într-o perioadă de lipsă de reacție, în care nu mai răspund la mediul extern.
Rapoartele anecdotice din experiențele de moarte apropiată includ de obicei povestiri despre cum persoana muribundă aude zgomote neobișnuite sau se aude pe sine declarată moartă. Dar, cercetătorii spun că au reușit să descopere ce se întâmplă cu tine cu un minut înainte să mori.
Această afirmație poate părea dură, sau parcă scoasă direct din celebrul roman ”Frankestein”, dar în realitate, într-un studiu revoluționar din iunie 2020 publicat în Scientific Reports, cercetătorii din domeniul neuroștiințelor au furnizat primele dovezi empirice că unii oameni pot auzi în continuare în timp ce se află într-o stare de inconștiență cu câteva ore înainte de moarte.
Cu ajutorul indicilor EEG, neuroștiințiștii de la Universitatea din British Columbia au măsurat activitatea electrică din creierul pacienților din centrele de îngrijire paliativă de la Spitalul St. John’s atunci când erau conștienți și când au devenit fără reacție.
A fost folosit și un grup de control format din participanți tineri și sănătoși. Cercetătorii au monitorizat răspunsurile creierului la tonuri și au constatat că sistemele auditive ale pacienților pe moarte au răspuns în mod similar cu cele ale grupurilor de control tinere și sănătoase, la doar câteva ore de la sfârșitul vieții.
Un alt studiu, prezentat aici, vorbește de simptome precum senzația de moarte violentă, iar datele acelui studiu, realizat de cercetători americani, arată că de fapt, se ajunge în așa numita moarte clinică.
Ei au concluzionat că creierul muribundului răspunde la tonurile sonore chiar și în timpul unei stări de inconștiență și că auzul este ultimul simț care dispare în procesul de moarte.