Cu toate că ne aflăm în plin sezon, în piețe se găsesc mai puține roșii românești și mai scumpe decât vara trecută.
Astfel că producătorii se plâng că inundațiile și frigul din primăvară le-au distrus culturile, dar și că sprijinul din partea statului a venit abia acum. Mai mult, în bazinul legumicol de la Scărișoara, în județul Olt, rar se mai găsesc în solarii roșii coapte. Majoritatea fermierilor au finalizat prima producție, iar în prezent așteaptă să iasă pe piață și cea de-a doua. Deoarece sunt puține, roșiile pleacă de la cultivatori cu 3-4 lei pe kilogram, dublu față de acum câteva săptămâni.
„Nu mai sunt roșii. Pentru că prima cultură s-a terminat iar a doua cultură o vedeți că nu s-a copt încă și a dat cu 1 leu 50, le-am dus chiar și la gunoi pentru că nu le mai lua nimeni iar acum s-au ridicat la 2 lei 50-3 lei, dar nu mai sunt”, a declarat Mariana Marin, fermier, potrivit stirileprotv.ro.
De altfel, Mirela Diaconu are roșii pe 1.000 de mp. Ea le-a plantat mai târziu. Investiția a fost de circa 30 de mii de lei. Ieri ea a recoltat 700 de kilograme care au fost livrate către en-grourile din București cu 3 lei 50 kilogramul.
„Sincer zic că prețul va mai crește…este o perioadă în care nu sunt atât de multe în perioada asta, nu prea se găsesc la solarii Tomate.”, a mai spus Mirela Diaconu, fermier.
Deoarece de la începutul anului au fost numai câteva zile legate de soare, pe tarabele din marile piețe nu este multă marfă.
„Au fost probleme. Putregaiul cenușiu de exemplu, mana. Au fost pierderi extraordinar de mari. În funcție de 25% pierderi, spre deosebire de anul trecut!”, a declarat Popa Florentina, producător, potrivit sursei citate.
Față de anul 2020, roșiile sunt mai scumpe cu aproape doi lei. Iar în lipsa unui program de ajutor, fermierii nu pot să scadă din preț, deoarece, spun aceștia, costă până la 8 lei să producă un kilogram de tomate.
De menționat este că în locul programului “Tomata”, statul s-a angajat să le ofere ajutor anul acesta și pe cei care cultivă castraveți, ardei, varză și vinete. Numai că treaba a început să se miște abia de săptămâna trecută. Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat: „Banii vor veni pentru ciclu doi abia în noiembrie.” Astfel, un singur fermier ar urma să primească cel mult 2.000 de euro și sunt în jur de 15 mii de doritori.