Ce se întâmplă dacă pui sodă caustică în hrana vacilor. Ce descoperire ireală a făcut un fermier

Ce se întâmplă dacă pui sodă caustică în hrana vacilor. Ce descoperire ireală a făcut un fermier
Soda caustică folosită la scară industrială

În țările industrializate în care creșterea animalelor este o industrie, totul a devenit specializat. Pentru producțiile de lapte de la vaci au ajuns să folosească anumite elemente, cum ar fi soda caustică. Astfel, fermierii de lapte păstrează vaci cu un nivel ridicat de lapte. Fermierii de carne de vită păstrează animale de vită specializate. Rețeta folosirii de sodă caustică pentru vacile de lapte nu este una nouă. A fost și este folosită intens în Danemarca.

Soda caustică în hrana vacilor pentru lapte

Rețetele de hrănire a vacilor, mai ales a celor de lapte, cu compuși bazați pe amestecuri nu este de ieri de azi. Aceste rețete sunt meinte să ajute la creșterea producției de lapte, mai ales dacă vorbim de sistemele industrializate de creștere a bovinelor. Ceea ce a revoluționat aceste sisteme de hrănire a fost soda caustică.

Odată introdusă soda caustică în amestecurile furajere vacile pot ajunge la 60 și 90 de litri de lapte pe zi. Experimentul a fost reiterat și de un fermier român, ingierul zootehnist Ionuț Andronicescu.

”În urma reacției dintre apă și sodă caustică există un efect exoterm, cu degajare de căldură, iar produsul rezultat are efect de bicarbonat. Practic soda caustică, așa cum o cunoaștem noi, ea este periculoasă doar în primă fază. După reacția propriu-zisă care are loc practic la nivelul grâului se păstrează doar o ușoară alcalinitate.

Este vorba de o alcalinitate pozitivă îi zicem noi și nu face decât bine animalului. După ce am aplicat această metodă în furajare, într-adevăr s-a văzut un plus în sensul că producția de lapte a crescut cu 2 litri. Am redus problemele, pe aparatul digestiv s-au redus problemele destul de consistent.”, a explicat Ionuț Andronicescu.

Soda folosită la scară industrială

În unele țări industrializate există dorința de crește producțiile de lapte. Dintr-o perspectivă viitoare, acest lucru oferă posibilităților crescătorilor să aleagă cea mai înaltă calitate pentru hrana animalelor. O metodă utilizată adesea de micii fermieri pentru hrănirea animalelor a fost utilizarea de sodă caustică.

Soda caustică a fost utilizată în Germania deja în timpul primului război mondial pentru a pune la dispoziție mai multe furaje pentru animale. Soda caustică este un alcalin puternic și, în general, cea mai eficientă. Are o aplicație practică redusă sau deloc, datorită pericolului de utilizare și a consecințelor de mediu ale nivelurilor ridicate de sodiu. Cu toate acestea, amoniacul alcalin mult mai slab este aplicat în multe locuri.

În țările industrializate, este fie amoniac gazos, fie hidroxid de amoniu. Deoarece furnizorii industriali furnizează substanțele chimice din tancuri pentru fermele mari. Pentru fermele mici, totuși, un alt produs a devenit mult mai popular și anume ureea. Când ureea este hidrolizată, se produce amoniac. Ureea este o substanță relativ inofensivă. Se dizolvă ușor în apă și poate fi aplicată pe cantități mici de paie. Nivelul de incluziune este de aproximativ 5 kg uree / 100 kg paie.