10 iun. 2022 | 13:02

Premierul Nicolae Ciucă, decizie neașteptată după prăbușirea podului din județul Neamț. La cine a apelat de urgență

News
Premierul Nicolae Ciucă, decizie neașteptată după prăbușirea podului din județul Neamț. La cine a apelat de urgență
Podul prăbușit din Neamț

Un accident rutier a avut loc, joi după-amiază, în județul Neamț, acolo unde un pod refăcut în 2021 s-a prăbușit, fiind surprinse în zonă o autoutilitară și un autocamion. În urma evenimentului, un bărbat a fost rănit și transportat la spital. La scurt timp după prăbușirea podului care traversa râul Siret, autoritățile au oferit mai multe explicații despre posibilele cauze ale incidentului. În cursul zilei de astăzi, premierul României a făcut un apel de ultimă oră către MapN prin care solicită rezolvarea rapidă a situaței.

Cine este de vină pentru eșecul din Neamț?

În cursul zilei de joi, podul din Neamț care trece peste râul Siret de la Luțca, din comuna Sagna, lung de 216 metri, s-a prăbușit, provocând căderea a două autovehicule în apă. Acesta fusese redeschis circulației rutiere pe 13 noiembrie, 2021, după ce au fost executate lucrări de renovare majore timp de mai multe luni. Costul total al lucrărilor s-a ridicat la suma de 8,3 milioane de lei, bani proveniți din bugetul statului.

Pentru moment, autoritățile au demarat o anchetă pentru a descoperi care au fost cauzele prăbușirii acestui pod reabilitat, însă nimeni nu își explică exact ce ar fi putut determina un asemenea accident care se putea sfârși tragic.

Potrivit conf. dr. ing. Ionuț Răcănel, de la Universitatea Tehnică de Construcții București, la prima vedere, podul a fost distrus masiv, acest lucru putând fi observat la toate nivelurile de structură.

„Nu s-a rupt numai suprastructura, s-au rupt și elementele de susținere, pilonii. Am văzut ca ruperea s-a produs sub trafic. Mai poate fi o cauză, și anume vibrațiile, amplitudinile excesive ale vibrațiilor, care să fi condus, de asemenea, la ruperea hobanelor mai întâi și apoi a structurii, la căderea suprastructurii”, a declarat acesta.

Ce spun responsabilii pentru reabilitarea podului

Pe de altă parte, patronul firmei care a efectuat lucrările de reabilitare a dat asigurări cu privire la respectarea proiectului în totalitate, astfel că procesul de reparații al podului nu a afectat rezistența inițială a podului, renovările fiind făcute la nivel tencuieli, grinzi, placa de pe pod și alte astfel de modernizări.

„Nu s-a umblat la structura de rezistență, aproximativ 99% deloc. Am făcut numai un fel de modernizare și reabilitare a podului, inclusiv tencuieli la grinzi, placa de pe pod s-a făcut nouă și s-au făcut restul modernizări, dar fără a umbla la structura de rezistență a podului”, a declarat pentru Digi24 Romică Rotaru, patronul firmei care a făcut lucrările.

În urma accidentului din Neamț, traficul a fost redirecționat către DN15D, fiind introduse filtre rutiere care să avertizeze șoferii.

„Au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți”, au declarat reprezentanții IPJ Neamț.

Primele decizii luate de autorități. Cui îi revine sarcina rezolvării situației

Evenimentul a stârnit multă revoltă în spațiul public, dar și în rândul autorităților, motiv pentru care, premierul României a solicitat ajutorul MApN pentru găsirea unei soluții care să minimizeze disconfortul creat pentru șoferi în urma surpării podului. Deasemenea, oficialul a dat ordin ca cei responsibili pentru acest eveniment să suporte consecințele în fața legii.

„Prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă, a dispus ca MApN, începând de azi, să găsească o soluţie în zona afectată de surparea podului peste râul Siret, din judeţul Neamţ. A cerut tragerea la răspundere a celor responsabili şi vinovaţi de această situaţie, pentru ca atât cetăţenii din zona afectată, cât şi cei care tranzitează să nu fie afectaţi.

Având în vedere aceste aspecte, MApN va lucra, începând de astăzi, în regim de urgenţă pentru a restabili transportul în această zonă”, a declarat Cărbunaru.

Vezi primele imagini video după prăbușirea podului (Sursă: RomanTV)

 

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro