Care sunt taxele care cresc de la 1 august 2022? La începutul lunii iunie, pe fondul actualei crize, Guvernul de coaliție anunța o serie de majorări de taxe. Deși erau anunțate începând de anul viitor, parte din ele vor intra în vigoare de mîne, 1 august. Unele dintre acestea, inclusiv creșterea impozitului pe dividende și a impozitului pe proprietate, sunt pentru 2023. Toate aceste măsuri, spune ministrul de Finanțe, ar trebui să crească veniturile bugetare cu 13,4 miliarde de lei , potrivit proiectului de lege, apropbat prin OUG 16/2022.
Unele dintre modificări, inclusiv creșterea accizelor la țigări și alcool, se vor aplica din luna august a acestui an. Conform estimărilor, acestea vor genera venituri de 2,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2022. Propunerile au fost inclusse în proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor.
În afară de austeritatea bugetului, un alt motiv al majorării taxelor, este că România colectează venituri bugetare în valoare de aproximativ 30% din produsul intern brut. Procentul este cu mult sub media UE de aproximativ 46% din PIB. De cealaltă parte, statul român cheltuiește cea mai mare parte a acestor colectări bugetare pe salarii, pensii și subvențiile din sectorul public.
Odată cu semnarea acordului PNRR, au venit și avertizările din partea Comisiei Europene și agențiile de rating. Toți au avertizat în acest an că „deficitul bugetar și colectarea redusă a veniturilor reprezintă un risc principal pentru economie”.
O astfel de avertizare era făcută și de Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. În luna iunie, Fondul Monetar Internațional a declarat că România „va depăși probabil ținta de deficit bugetar pentru acest an”, în condițiile în care „economia se confruntă cu efectele negative ale războiului din Ucraina și cu o inflație în creștere” și are nevoie de măsuri fiscale pentru a crește veniturile.
Modificările propuse, care au fost aprobate în această lună, includ creșterea impozitului pe dividende la 8% de la 5%. S-a aprobat și creșterea taxei pe valoarea adăugată pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr la 19% de la 9%.
S-a decis majorarea și a taxelor pentru veniturile din jocurile de noroc, între 3 și 40%. Industria hotelieră va plăti o taxă pe valoarea adăugată de 9%, față de 5% în prezent.
Deducerile fiscale vor fi plafonate pentru agricultură, construcții și industria alimentară. Sunt incluse, de asemenea, deduceri pentru persoanele cu venituri mici și modificări ale impozitării pentru întreprinderile mici.
Conform noii OUG, s-au mărit și taxele aferente angajaților part-time, precum și accizele la țigarete, cu 60 de bani, dar și accizele pentru tutunul încălzit.
Proiectul de lege nu includea modificări ale impozitului forfetar pe venit, pe care social-democrații doresc să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă, la care partenerii lor de coaliție din Partidul Liberal se opun.
Un alt aspect, prevăzut în noua OUG, este că, începând cu perioada 1 august 2022 – 31 august 2022, nivelul accizelor la produsele energetice va fi cel prevăzut de prezenta ordonanță.
Nivelul va fi majorat cu 14,27%. Procentul se va calcula pe baza indicelui prețurilor de consum pe ultimele 12 luni, calculat în septembrie 2021.