21 ian. 2021 | 20:22

Ce se întâmplă cu pașapoartele covid-19. Informații de ultimă oră despre certificatul de vaccinare

Știri generale
Ce se întâmplă cu pașapoartele covid-19. Informații de ultimă oră despre certificatul de vaccinare
Un pasaport, cu mentiunea Covid-19

Ideea de a implementa pașapoartele covid-19 a ajuns pe masa liderilor Uniunii Europene, joi, într-o ședință a Consiliului European. Iată cine susține crearea unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus, cu valabilitate pentru călătorii în toate statele membre UE, și cine este împotrivă.

Ce se întâmplă cu pașapoartele covid-19

În primul rând, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut, încă de pe 12 ianuarie, să fie creat un astfel de document. Existența unui certificat de vaccinare anti-covid-19 ar putea ajuta relansarea călătoriilor între statele membre ale Uniunii Europene, ce au fost grav afectate de pandemia de coronavirus.

Premierul Greciei nu este singurul care ar vrea să existe astfel de certificate de vaccinare. Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a spus că ţara sa insistă pe lângă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică și Uniunea Europeană pentru a fi creat unui asemenea document.

Cine este pentru certificat de vaccinare anti-covid-19

Ideea de a fi creat un certificat de vaccinare anti-covid-19 care să fie ”recunoscut reciproc” este susținută de Comisia Europeană. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a făcut acest anunț, vineri, 15 ianuarie, într-un interviu acordat presei portugheze.

De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este de părere că ar putea fi implementat la un moment dat un ”pașaport de vaccinare anti-covid-19”. Totuși, el a precizat că deocamdată nu este cazul.

Cine se opune unui pașaport de vaccinare anti-covid-19

Pe de altă parte, în cealaltă tabără se află Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Reprezentanții acesteia resping ideea de a fi creat un pașaport de vaccinare anti-covid-19 drept o condiție de a avea acces în unele țări europene.

Se pare că discuțiile la nivelul Uniunii Europene se vor concentra pe ideea implementării unui certificat european de vaccinare anti-covid-19, care să fie recunoscut de toate țările membre și să ofere o bază de date cu privire la persoanele imunizate. Este posibilă varianta în care acest document va înlocui testul Covid-19 ce este cerut la intrarea în unele state.

Klaus Iohannis, despre impunerea unui certificat de vaccinare

Recent, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că nu susține impunerea la nivelul Uniunii Europene a unui certificat de vaccinare în baza căruia persoanele imunizate împotriva noului coronavirus să poată călători.

”Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Capital.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro