Un studiu publicat miercuri, 22 martie, în revista de specialitate „New England Journal of Medicine” explică ce se întâmplă cu inima ta când bei cafea. Chiar dacă băutura prezintă unele beneficii pentru organismul uman, nu înseamnă că nu poate avea și consecințe negative. Experimentul realizat de cercetători ar putea să schimbe tot ce știai.
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel internațional. Aceasta conține un stimulent ce poartă denumirea de cofeină, care este considerat benefic pentru adulții sănătoși. Cu o condiție: să fie consumat în limitele normale, de aproximativ 400 de miligrame pe zi, echivalentul a patru sau cinci cești de cafea preparate acasă.
Iubitorii de cafea preferă să țină cont doar de beneficiile băuturii. Adevărul este că, în unele cazuri, consumul de cafea poate să conducă la consecințe serioase din punct de vedere cardiac. O demonstrează noile cercetări realizate de specialiști, publicate miercuri, 22 martie, în revista de specialitate „New England Journal of Medicine”.
Probabil și tu știai că un consum moderat de cafea nu pune în pericol sănătatea cardiacă. Ei bine, cercetătorii arată acum că au identificat bătăi neregulate ale inimii la persoanele care au băut mai mult de o ceașcă de cafea pe zi. Numeroase societăți medicale profesionale au lansat avertismente privind cofeina.
În cadrul noului studiu, voluntarilor li s-a analizat continuu condiția fizică, funcția cardiacă, tiparele de somn, precum și nivelul de glicemie. Majoritatea subiecților au fost tineri, cu vârste până în 40 de ani. Experimentul specialiștilor s-a întins pe o durată de două săptămâni. Iată la ce concluzii au ajuns cercetătorii!
Consumul de cafea poate să conducă la o afecțiune de natură cardiacă ce este potențial periculoasă, spun cercetătorii studiului publicat în revista de specialitate „New England Journal of Medicine”. Este vorba despre fibrilația atrială.
De asemenea, specialiștii au descoperit și dovezi ale unui alt tip de bătăi neregulate ale inimii, care provin din camerele inferioare ale organului, ce poartă denumirea de contracții ventriculare premature. Dovezile nu au fost proeminente, voluntarii studiați prezentând afecțiuni ușoare din acest punct de vedere.
Chiar dacă aceste contracții ventriculare premature nu sunt, de obicei, grave, sunt asociate cu o probabilitate ridicată de dezvoltare de insuficiență cardiacă. Această din urmă afecțiune poate să apară la consumatorii de două sau mai multe cești de cafea pe zi, spun specialiștii.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă adaugi chiar și puțin lapte în cafea. Experții au dat verdictul
Dr. Gregory Marcus, cardiolog la University of California, San Francisco, specializat în tratarea afecțiunilor cardiace, co-autor al studiului citat, a explicat că efectele consumului de cafea pot să varieze de la o persoană la alta.