23 ian. 2024 | 14:23

Ce se întâmplă cu fondul de rulment la vânzarea apartamentului. Toți proprietarii trebuie să știe

Utile
Ce se întâmplă cu fondul de rulment la vânzarea apartamentului. Toți proprietarii trebuie să știe
Ce trebuie să știe proprietarii

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu fondul de rulment la vânzarea apartamentului? Proprietarii de apartamente trebuie să știe acest aspect foarte important. Legea este foarte clară în această privință. 

Ce este și cum se stabilește fondul de rulment

Fondul de rulment este reglementat de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Vezi și: Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta clar. Asociațiile de proprietari nu mai au această obligativitate

Fondul de rulment reprezintă o contribuție obligatorie la nivelul fiecărei asociații de proprietari.

”În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice”, scrie în lege.

Existența unui astfel de fond este foarte importantă, deoarece din acesta se acoperă costul facturilor furnizorilor de utilități și serviciilor. Fără un fond de rulment adecvat, asociația ar putea intra în incapacitate de plată sau ar fi nevoită să suporte penalități lunare considerabile.

În cazul în care există membri ai asociației cu datorii restante, fondul de rulment își propune să prevină situații de blocare până în momentul în care asociația finalizează procesul de recuperare a acestor datorii.

Din fondul de rulment sunt acoperite facturile emise pe numele asociației către furnizorii de utilități și servicii înainte de repartizarea acestora în lista de plată și recuperarea sumelor de la proprietari. 

Vezi și: Locuințele pentru care românii vor plăti impozite mai mari. Ce li se pregătește proprietarilor

Prin urmare, factura este plătită în avans și ulterior recuperată în cadrul listelor de plată, care sunt întocmite după sau în apropierea scadenței facturilor lunare anterioare.

Cum se stabilește fondul de rulment conform legii ? 

Potrivit acesteia, asociațiile de proprietari sunt obligate să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment în vederea acoperirii cheltuielilor curente ale blocului.

Cuantumul se determină prin echivalare cu suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate în anul anterior, majorată cu rata inflației. 

Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotelor fiecărui proprietar și se reîntregește lunar prin plățile afișate pe lista de plată.

Ce se întâmplă cu fondul de rulment la vânzarea apartamentului

Proprietarii de apartamente pot să își ia înapoi banii de la fondul de rulment în momentul în care vând apartamentul.

Vezi și: Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle. Ce taxe sunt nevoiți să plătească

Această oportunitate financiară, prevăzută de legislația în vigoare, oferă vânzătorilor posibilitatea de a recupera suma corespunzătoare fondului de rulment la momentul vânzării locuinței. 

De asemenea, administratorul emite o chitanță nominală separată pentru încasarea fondului de rulment.

Toți proprietarii trebuie să știe că își pot recupera acești bani și ar trebui să întrebe administratorul ce trebuie să facă pentru a beneficia de restituire la momentul vânzării apartamentului.

Poți discuta cu administratorul sau cu asociația de proprietari pentru a afla ce trebuie să faci ca să îți recuperezi fondul de rulment.

Potrivit Legii 196/2018, fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, constituind astfel o oportunitate financiară pentru vânzători.

Legea prevede că valoarea fondului de rulment se restituie la momentul vânzării, fiind înregistrată în tabelul administrației. 

Vezi și: Românii care stau la bloc trebuie să afle noutatea. Au bani în plus de dat, s-a schimbat legea

Este important de menționat că această restituire se aplică doar sumelor înscrise în tabel la momentul vânzării, nu la totalitatea plăților efectuate de vânzător pe parcursul timpului.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Schimbări spectaculoase ale vremii. Veștile nu sunt deloc bune
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se poate rămâne fără banii din CONTUL BANCAR. Informația a fost anunțată în mod oficial
Capital.ro
Horoscop 12 mai 2024. Berbecii prioritizează odihna, Racii fac schimbări importante
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro