Cu foarte mulți ani în urmă în România au existat câteva fabrici de țigări românești. Celebrele pachete de țigări Snagov și Carpați se găseau la toate tutungeriile din România. Astăzi industria de tutun româneasă a ajuns o fantomă, o relicvă a trecutului. La fel s-a întâmplat și cu celebra fabrică de la Sfântu Gheorghe unde se fabricau țigările românești.
Într-o perioadă a istoriei României când revoluția industrială intrase și în spațiul dintre Carpați, în orașul Sfântu Gheorghe se puneau bazele primei fabrici de țigări românești din țară. Istoria fabricii de țigări din Sfântu Gheorghe, cel mai mare oraș și reședință de județ din Covasna, datează din 18 noiembrie 1897.
În acea perioadă, uzina funcționa în clădirea în care este acum Primăria, ridicată după Cel De-al Doilea Război Mondial. Printre primele țigări ce aveau să iasă pe poarta fabricii erau pachetele de țigări Carpați. Tot aici s-au fabricat și celebrele țigări Snagov, care au ajuns să fie cele mai popualre în rândul românilor.
Timp de aproape 113 ani fabrica de țigări din Sfântul Gheorghe a scos pe piață cantități industriale de țigări românești. Celebrele țigări românești, în afară de faptul că erau cele mai ieftine de pe piață, conform clienților, erau și foarte bune. Unii dintre noi ne aducem aminte de vremurile când mergeam la țară și-i vedeam pe bunici cum fumau țigări Snagov și Carpați. La oraș românii mai puteau cumpăra Ateneu, Amiral, Bucegi, și multe altele.
După 1989 a fost singura unitate care mai fabrica marca de țigări Snagov și Carpați, sau Mărășești. Celelalte patru fabrici din cadrul Asociației Naționale a Tutunului, din București, Târgu Jiu, Timișoara și Iași, aveau să fie închise trecând în privat. La fel se întâmplă și cu fabrica de la Sfântu Gheorghe în 2011.
Fabrica de la Sfântu Ghorghe, unde se fabricau țigări românești, a revenit în patrimoniul autorităților locale. Demersul vine după 10 ani de la închiderea singurei fabrici rămase în picioare. Acum, fabrica unde se produceau celebrele țigări Snagov și Carpați, va deveni un loc de divertisment pentru localnici, după un model deja de succes.
Recent primarul orașului, Antal Arpad, anunța achiziția locației pentru 4,9 milioane de euro. Fabrica de țigări românești se afla în patrimoniul companiei Galaxy Tabacco SA București. Acum locația a fost scoasă la licitație de către lichidatorul judiciar.
Proiectul prin care se dorește reabilitarea fabricii are în vedere crearea unui centru interactiv de știință și divertisment. Un astfel de model există deja la Budapesta, numit ”Palatului minunilor”.
”Mă bucur că municipiul Sfântu Gheorghe face un efort bugetar și reușește să cumpere această clădire sau acest complex de clădiri. Astfel va intra în circuitul public, nu se va demola, nu se vor construi aici niște blocuri de locuințe.
E nevoie și de cartiere de locuințe, dar nu în centrul orașelor. După renovare, după un proiect care urmează să fie pus pe hârtie, va intra în circuitul public pentru copii, pentru tineri, pentru scopuri culturale, educative”, a declarat viceprimarul, Kelemen Hunor, prezent la anunțarea tranzacției.