Vicepremierul României a anunțat de curând că majoritatea sporurilor vor fi anulate în viitorul apropiat. Cu toate acestea, Kelemen Hunor susține că acest suplimente salariale pe care mulți angajați la stat le primeau ar putea fi înlocuite cu premii, oferite doar în anumite condiții.
În urma unor anchete s-a constat că mulți angajați primeau sporuri inventate, precum acela de a lucra la calculator. După o atenție sporită a bugetului alocat sporurilor, autoritățile competente au decis anularea multora dintre aceste sporuri.
Kelemen Hunor a dat asigurări că în acest an, angajații vor primi în continuare sporuri, însă de la anul, acestea vor fi eliminate sau înlocuite cu alte recompense de merit.
„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. În acest an sporurile rămân în venitul de bază.
Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă şi atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Kelemen Hunor.
Acesta a mai menționat faptul că sporurile vor fi stabilite printr-o nouă lege a salarizării, în timp ce premierul Cîțu a dezvăluit că obiectivul Guvernului este de a găsi un echilibru între venituri și performanță și nu de a tăia sporurile angajaților de la stat.
Vicepremierul a declarat cu o zi în urmă că școala online nu este o soluție optimă pe termen lung, astfel că elevii ar trebui să apeleze la acest sistem de învățământ doar în situații extreme și pe perioade mici.
„Sunt zone greu accesibile în toată ţară, din punct de vedere tehnologic. (…) Din acest punct de vedere, eu cred că în acest moment marea majoritate a localităţilor sunt acoperite cu semnal, dar nu asta este problema.
Problema nu este a semnalului, problema este a conţinutului. Problema este că anumite categorii de vârstă nu pot fi ţinute la şcoala online şi eu am militat pentru acest lucru. În şcoala primară nu ai cum să faci online permanent. Copilul trebuie dus la şcoală”, a afirmat Kelemen Hunor, în cadrul unei emisiune la Realitatea Plus.
Politicianul consideră, de asemenea, că elevii nu pot învăța să scrie, să citească sau să facă exerciții la matematică pe care să le și înțeleagă, factori care ar putea contribui la abandonul școlar sau la creșterea nivelului de analfabetism functional.