După un deceniu de absență aproape totală din viața publică, Crin Antonescu, fostul lider al Partidului Național Liberal (PNL) și președinte interimar al României în 2012, revine în atenția opiniei publice. Retras din politică după pierderea șefiei PNL în favoarea lui Klaus Iohannis, Antonescu reapare într-un context în care numele său este vehiculat ca posibil candidat al coaliției pentru alegerile prezidențiale.
În ultimii ani, Antonescu a dus o viață discretă, în mare parte la Bruxelles, alături de soția sa, Adina Vălean, comisar european. Potrivit declarațiilor de avere, fostul lider PNL nu a înregistrat niciun venit în ultimii doi ani, susținerea financiară a familiei venind exclusiv din salariul impresionant al soției. În 2023, Adina Vălean a câștigat 281.000 de euro, iar în anul precedent, 269.000 de euro. Averea cuplului cuprinde trei terenuri intravilane, două case, două apartamente și conturi bancare ce totalizează aproximativ 400.000 de euro, alături de investiții în obligațiuni de stat în valoare de 90.000 de euro.
De profesie profesor de istorie, Crin Antonescu a devenit liderul PNL în 2009, conducând partidul printr-o perioadă tumultuoasă. În 2010, el a fost unul dintre inițiatorii Uniunii Social-Liberale (USL), alături de Victor Ponta și Dan Voiculescu. USL a preluat guvernarea în 2012 și a orchestrat una dintre cele mai controversate încercări de schimbare a puterii din istoria recentă a României.
Tentativa de suspendare a președintelui Traian Băsescu din vara lui 2012 a implicat schimbarea conducerii principalelor instituții ale statului, modificări legislative și organizarea unui referendum care nu a atins pragul de validare. Acțiunea a fost intens criticată de partenerii occidentali ai României, inclusiv de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și guvernele statelor membre ale Uniunii Europene.
Philip Gordon, reprezentant al Departamentului de Stat, a venit la București pentru a avertiza liderii USL, inclusiv pe Crin Antonescu, despre riscurile politice și economice ale derapajului democratic. În urma acestor presiuni, USL a renunțat să mai conteste rezultatul referendumului, iar Traian Băsescu a revenit în funcție.
Reputația lui Antonescu a fost afectată și de o tranzacție imobiliară controversată din 2009, când a achiziționat un apartament într-o zonă exclusivistă din București. Locuința, cumpărată pentru 248.000 de euro, aparținuse familiei lui Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informații. Tranzacția a stârnit suspiciuni, nora lui Măgureanu susținând că prețul a fost subevaluat.
Revenirea lui Crin Antonescu în prim-plan ridică multe întrebări. Deși fostul lider PNL a fost susținut în trecut de grupări influente, precum grupul de la Monaco – un cerc de oameni de afaceri și foști ofițeri de Securitate – viitorul său politic este incert. După o lungă perioadă de inactivitate, timpul va arăta dacă reapariția sa este un semnal de revenire sau doar o tentativă de reîncălzire a unui capital politic care a pălit odată cu anii.
Pentru moment, Antonescu rămâne o figură enigmatică, a cărei poveste continuă să fascineze și să stârnească controverse în rândul publicului și al clasei politice. Indiferent de planurile sale, reactivarea numelui său pe scena politică ridică speranțe, dar și semne de întrebare despre capacitatea sa de a naviga noile provocări ale politicii românești.