Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale. Mutare istorică după 12 ani de zile

Partidul Social Democrat mai bifează o victorie împotriva lui Orban

Războiul dintre Partidul Social Democrat și PNL pe marginea legilor continuă. În octombrie, Camera Deputaților forța mâna Guvernului PNL, prin adoptarea unui nou  proiect de lege. Proiectul propunea majorarea Indicatorului social de referinţă cu 140%, după 12 ani de stagnare.

Partidul Social Democrat mai bifează o victorie împotriva lui Orban

Opoziția PSD și-a pus în minte să destabilizeze toate planurile făcute de Ludovic Orban și Guvernul pe care-l conduce. În septembrie dădea prima lovitură de grație, prin votarea masivă pentru majorarea pensiilor cu 40%. CCR trebuia să dea ieri o decizie în privința proiectului de lege, dar a amânat-o până la o dată ulterioară. Motivația a fost nevoia de verificare și a altor documente. Asta ar fi o victorie parțială a PSD.

Dar vine luna octombrie, când Camera Deputaților votează, tot în unanimitate PSD, un alt proiect de lege. Este vorba de propunerea de majorare a Indicatorului social de referință (ISR) cu nici mai mult, nici mai puțin, de 140%.

Tot ieri, în aceeași ședință, CCR a dat aviz favorabil legii, după ce Guvernul liberal înaintase și pe această temă o sesizare către judecătorii CCR. Este o victorie importantă bifată de Partidul Social Democrat împotriva PNL-ului, dar cei care au de câștigat sunt cei care primesc ajutoarele sociale.  Astfel că, după 12 ani de înghețare a ISR, acesta va fi mărit de la 500 la 1.200 de lei.

”Indicatorul social de referinţă reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Pe baza acestuia se calculează diverse prestaţii acordate de stat. Indemnizaţiile pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, venitul minim garantat, alocaţiile pentru copii, etc.”(ISR)

Opoziția forțează mâna Guvernului

Prin această decizie a CCR, Ludovic Orban și Ministerul său de Finanțe, va fi obligat, începând cu 2021, să recalculeze toate ajutoarele sociale către cei ce beneficiază de ele. ISR ar fi putut fi majorat mult mai simplu, fără o lege, prin actualizarea ISR cu rata inflaţiei, dar se pare că nu s-a dorit acest lucru.

”Raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, arată Partidul Social Democrat, iniţiatorii proiectului de lege.

Conform proiectului de lege aprobat și validat de CCR, majorarea se va face etapizat, începând cu 1 ianuarie 2021:

  • la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
  • la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI