Curtea Constituțională a României dezbate astăzi, 25 noiembrie, sesizarea Guvernului vizavi de proiectul de rectificare bugetară modificat de PSD în Parlament cu un amendamentul care prevede creşterea pensiilor cu 40%. Guvernul susține că parlamentarii nu au indicat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite de amendament.
Astăzi ar fi trebuit să se ia o decizie în privința Legii Pensiilor, mai exact de mărire a acestora cu 40%. În ședința de astăzi a CCR s-a amânat pronunțarea. Motivația Judecătorilor Curții Constituționale a României a fost aceea de consultare a mai multor documente referitoare la acest aspect înainte de a da o decizie.
Decizia de astăzi a CCR asupra Ordonanţei de urgenţă nr. 135/2020, cea care stabilește majorarea cu 40% a pensiilor, era una importantă.
Guvernul condus de Ludovic Orban a fost cel care a inițiat plângerea către CCR, contestând decizia Parlamentului din aeastă toamnă.
În contestația înaintată către CCR Gunverul condus de Ludovic Orban accentua faptul că votul din Parlament a ignorat detalile privind bugetul și lipsa banilor pentru o astfel de majorare.
”Guvernul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii.”, se spune în contetația trimisă de Guvern la CCR.
Guvernul României a depus pe data de 13 octombrie la Curtea Constituțională o sesizare asupra Legii pentru OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat și încă o sesizare asupra Legii pentru aprobarea OUG 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
Guvernul arată că PSD nu a identificat sursele clare de finanțare a majorării pensiilor cu 40%, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar.
Astfel, odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat.
Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei așa cum a modificat PSD și majorarea salariilor profesorilor ar presupune ”un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB)„, informează Guvernul în sesizarea către Curtea Constituțională a României.
Execuția bugetului general consolidat în primele luni ale acestui an a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de le. Aceste cifre reprezintă 4,17% din PIB.
Parlamentul a introdus amendamentul cu creșterea pensiilor cu 40%, așa cum prevedea Legea Pensiilor. PSD a aprobat creșterea salariilor pentru profesori și pentru mai mulți banii pentru administrațiile publice pe 22 septembrie.
”La articolul 86 alineatul (2) din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: “b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.442 lei”, conform unui amendament la propunerea legislativă pentru aprobarea OUG.
”Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, arată PSD în motivarea amendamentului.