26 dec. 2023 | 15:06

Ce se face în a doua zi de Crăciun 2023 pentru noroc și spor. Tradiții și obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

Diverse
Ce se face în a doua zi de Crăciun 2023 pentru noroc și spor. Tradiții și obiceiuri de Soborul Maicii Domnului
Traditiile de care sa tii cont

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, reprezintă un moment sacru pentru creștinii ortodocși, marcat de o serie de tradiții și obiceiuri care se întind pe parcursul a trei zile. Ce se face în a doua zi de Crăciun 2023? A doua zi de Crăciun, cunoscută și ca Soborul Maicii Domnului, aduce cu sine o serie de practici și credințe populare menite să aducă noroc și prosperitate în noul an.

Soborul Maicii Domnului, sărbătorit pe 26 decembrie

Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci praznice majore din anul bisericesc dedicate Sfintei Fecioare Maria, este sărbătorit de către creștini în fiecare an pe data de 26 decembrie. Această sărbătoare a Maicii Domnului este marcată printr-o slujbă în cele mai multe biserici.

Termenul bisericesc „sobor” semnifică adunarea de oameni și are în vedere chemarea tuturor credincioșilor la slujbă, cu scopul de a se închina în cinstea Maicii Domnului. 

Aceasta este onorată pentru statutul său de Născătoare de Dumnezeu, datorită faptului că, prin naștere, nu și-a pierdut fecioria.

În această zi de sărbătoare, creștinii își aduc omagiu Maicii Domnului și participă la slujbe și rugăciuni speciale dedicate acestei zile. 

Ce se face în a doua zi de Crăciun 2023

Una dintre tradițiile semnificative din a doua zi de Crăciun este vizita nașilor la fini. Se crede că această întâlnire aduce noroc pe tot parcursul anului următor. Tot în această zi, rudele mai îndepărtate și cele prin alianță se adună pentru a petrece împreună momente liniștite și pline de bucurie.

Te-ar putea interesa și: Oraşul din România care are brad de Crăciun şi în toaletele publice. Reacţia localnicilor. Foto

Tradițiile din a doua zi de Crăciun sunt aproape aceleași ca în prima zi de Crăciun: bârfa, cuvintele grele și gândurile necurate sunt interzise în această zi, ca să nu atragi pierderi în viață.

Conform credințelor populare, a doua zi de Crăciun nu se muncește, deoarece s-ar putea să nu mai ai nicio zi liberă în anul următor. 

Femeile evită spălatul rufelor, deoarece se crede că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. Nu se toarce sau coase în casele în care există fete nemăritate, deoarece se spune că acestea vor rămâne singure toată viața.

Citește și: Cât se fierbe caltaboșul. Secretul gospodinelor din Ardeal

În semn de bucurie și recunoștință față de tinerețe, tradiția spune că în satele din România, fetele și flăcăii joacă în a doua zi de Crăciun. Se crede că cei care dansează în această zi vor avea parte de vitalitate și sănătate pe tot parcursul anului următor.

Mersul cu colaci la nași

În unele regiuni, tradiția din a doua zi de Crăciun include mersul cu colaci la nași.

Vezi și: Secretul bucatelor tradiționale de Crăciun. Cum faci cârnații, caltaboșii, toba și slănina de porc corect

Colacii trebuie să cuprindă diverse elemente simbolice, precum șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc, șapte cârnați trandafiri și alte mărunțișuri. 

Această ofrandă este însoțită de gesturi specifice, cum ar fi sărutarea mâinii nașei și îmbrățișarea nașului, însoțite de cuvintele: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult”.

Citește și: Cum se pregătește carnea de porc pentru afumat. Așa îi dai cel mai bun gust

În final, a doua zi de Crăciun aduce în casele românilor un amalgam de tradiții și obiceiuri care își găsesc rădăcinile în credința populară și în dorința de a aduce în viețile oamenilor bucurie, noroc și armonie în noul an.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
E jale! Explodează facturile la gaze și electricitate. Ce ne așteaptă din aprilie
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
UE ne va da ordin. Victorie istorică pentru Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar de avocata sa
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro