Gospodinele își doresc să pună pe masa de Sărbători cele mai bune bucate pentru oaspeții lor. Majoritatea dintre ele profită de carnea de porc ce este vedeta perioadei de iarnă și încearcă să îi ofere un gust deosebit în rețete. Multe dintre ele nu știu însă să o prepare ca la carte pentru afumat. Poți pune acest tip de preparat la platoul tradițional de la început sau chiar la felul al doilea, alături de mai multe garnituri. Iată cum trebuie să o gătești!
Gospodinele încearcă să vină cu rețete care mai de care mai gustoase pentru masa de Sărbători. Multe dintre ele profită de carnea de porc ce se află în majoritatea preparatelor din sezonul rece. Unele dintre ele vor să o facă afumată în casă, lucru care nu este foarte dificil dacă respecți pașii corecți.
Rețeta clasică este simplă și pentru doamnele care nu trec atât de des prin bucătărie. De asemenea, preparatul tău nu are nevoie de conservanți, așa că poate fi servită cu mare plăcere și de cei mai critici oaspeți.
Mușchiulețul afumat se regăsește mai ales la primul platou care deschide masa festivă, dar poate fi prezent și la o gustare ori la felul al doilea, alături de diverse garnituri gătite.
O să vezi cum carnea se va felia ușor, va fi fragedă și suculentă și apreciată de cei dragi. Mai mult decât atât, nu ai nevoie de un loc special pentru afumat pentru că o pot face și cei care locuiesc la bloc.
-2 muschiuleti de porc (aproximativ 1 kg)
-sare 40 g si 1 l apa (saramura)
-piper 5 g
-cimbru 3 g
-coriandru-10 boabe
-ienibahar 10 boabe
-1 lingura boia de ardei dulce sau iute, dupa gust
-4-5 catei de usturoi
-1 lingurita rozmarin (optional)
-1 frunza de dafin
Spală bine mușchiulețul și pune bucățile alese în saramura din apă, sare, ardei iute, foi de dafin și rozmarin. Poți adăuga boabe întregi de piper sau de muștar, coriandru și usturoi zdrobit dacă vrei mai multe arome. Lasă la rece carnea pentru 3-4 zile, iar mai apoi leagă totul strâns cu o funie curată și dezinfectată.
Pune bucățile la aer timp de 24 de ore (atârnate de un suport) și fierbe mușchiul după timpul acesta preț de o oră. După afumare, fierbere și condimentare din plin, lasă carnea la rece din nou pentru 24 de ore. Acesta se servește în platoul tradițional alături de tobă, lebăr, cârnați de casă și diverse brânzeturi.