Buna Vestire se sărbătorește pe 25 martie, cu 9 luni înainte de Nașterea Domnului, pe 25 decembrie. Această sărbătoare poartă mai multe denumiri, însă este momentul în care Sfântul Arhanghel a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. În această zi, se merge la biserică cu bucate care mai apoi sunt împărțite celor nevoiași. Dar ce se dă de pomană de Buna Vestire? Iată ce nu trebuie să lipsească din pachet.
Buna Vestire sau Ziua Cucului este sărbătorită pe 25 martie. În această zi este dezlegare la pește, iar oamenii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele pe care să le dea de pomană celor mai puțin norocoși.
În unele regiunii, oamenii dau cu tămâie în toată casa pentru a proteja ograda, apoi se trece la animale și la pomi, ca să dea roade.
Tot în această zi se spune că se „amenință” pomii cu toporul și se stropesc cu țuică pentru a da fructe din belșug.
În unele sate, se face focul în curte și se pun în pragul ușii pâine, sare și apă, pentru ca îngerii să se hrănească.
Sub nicio formă în această zi nu trebuie să te cerți sau să ții supărarea, pentru că altfel vei avea necazuri tot anul.
În anumite zone, oamenii nu pun ouă la cloșcă pentru că vor ieși pui cu două capete și pociți.
Bătrânii obișnuiau să se uite la vremea din ziua de Buna Vestire pentru că așa cum va fi vremea în această zi va fi și de Paște.
Vezi și: Postul Paștelui 2024, cum se ține corect și ce reguli trebuie respectate în perioada Postului Mare
De asemenea, se spune că dacă în această zi e soare, anul va fi unul bun și roditor, iar dacă vremea e capricioasă, atunci va fi un an dificil.
În postul Paștelui 2024 există două zile cu dezlegare la pește. Prima este pe 25 martie, de Buna Vestire, iar a doua cu ocazia Intrării Domnului în Ierusalim, de Florii, pe 28 aprilie.
Vezi și: Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia
Credincioșii pregătesc bucate pe care le duc apoi la biserică pentru a fi sfințite, urmând să fie împărțite celor nevoiași.
Se dau alimente de post, dar din pachet nu trebuie să lipsească peștele. Cei care dau pachete cu mâncare de pomană trebuie să includă în fiecare legume sau fructe – măr, portocală, banană, apoi poți pune ceva dulce de post: o eugenie, napolitană, ciocolată neagră.
Poți pune o sticlă de suc și alimente de post precum ghiveci de legume, zacuscă, hummus, salată de vinete, orez cu ciuperci, mâncărică de ardei cu mămăligă, etc. Dacă nu poți împărți pește gătit, poți pune în fiecare pachet câte o conservă de pește.
Altfel, poți face sarmale de post, mâncare de mazăre, ardei umpluți cu orez, chifteluțe de legume, zacuscă și multe alte preparate delicioase de post.
Citește și: Calendar ortodox joi, 25 martie. Ce semnificație are, de fapt, Buna Vestire, marea sărbătoare de azi
Cei care dau de pomană trebuie să o facă cu sufletul deschis în amintirea celor plecați dintre noi, iar bucatele trebuie sfințite înainte.