Postul Paștelui 2024 a început astăzi, pe 18 martie, și se va încheia pe 5 mai, în Duminica de Paște. În acestă perioadă este interzis consumul de carne, lactate sau produse de origine animală, inclusiv peștele și fructele de mare. Există două dezlegări la pește în acest post: prima este pe 25 martie, de Buna Vestire, iar a doua este în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, pe 28 aprilie. Totodată, este dezlegare și vin și untdelemn în fiecare sâmbătă și duminică și de fiecare sărbătoare cu Cruce Roșie.
Postul Paștelui este cel mai aspru de peste an. În această perioadă, creștinii se abțin de la mâncăruri de dulce, dar și de la fapte sau gânduri rele ori necuvincioase.
Este o perioadă de purificare spirituală, dar și a organismului. Aceste zile de sacrificiu sunt menite să onoreze sacrificiul făcut de Iisus pe Cruce.
Semnificația postului este aceea de a ne purifica, atât spiritual, cât și fizic. Totodată, este vorba și de a rezista ispitei și a ne înfrâna de la plăceri. Acest lucru nu se rezumă doar la mâncare, ci și la gesturi, vorbe sau comportamente nepotrivite.
În această perioadă, oamenii devin smeriți și se roagă, încearcă să fie mai buni și să trăiască după învățăturile Domnului.
De asemenea, durata de 40 de zile a postului are o semnificație intensă. Se spune că Mântuitorul Însuși a postit 40 de zile și 40 de nopți în pustietate înainte să înceapă propovăduirea Evangheliei.
De asemenea, se spune că diavolul nu poate fi izgonit decât cu post și rugăciune. Este vorba despre disciplină, autocontrol, smerenie și rezistența în fața ispitelor și plăcerilor de moment.
Postul înseamnă să nu mănânci de dulce: carne, ouă, brânzeturi, lactate, pește, fructe de mare, să nu consumi alcool, să renunți la vicii, la pofte, la invidii și vorbe rele, la răutăți și ranchiună.
Postul fizic trebuie aliniat cu postul spiritual, în care oamenii încearcă să se curățească de păcate practicând abstinența.
Biserica are câteva reguli clare pentru cei care vor să țină postul la ca la carte. Sunt câteva îndrumări și sfaturi pentru credincioși.
În primul rând, copiii de până în 7 ani sunt exceptați de la post. Copiii de la 7 la 12 ani pot ține post miercurea și vinerea în tot anul, prima și ultima săptămână din postul Sfintelor Paști și al postului Crăciunului, cinci zile din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și cele două săptămâni din postul Adormirii Maicii Domnului, la fel și în ajunul Crăciunului, ajunul Bobotezei.
Citește și: Ce trebuie să mâncăm în Post. Medicul Tudor Ciuhodaru dă sfaturi vitale ‘pentru a nu ajunge la urgențe’
Biserica spune că atât copiii de la 7 la 12 ani, cât și persoanele bolnave, au voie să mănânce pește, ouă, lapte și brânză pentru celelalte zile și săptămâni din timpul marilor posturi bisericești.
Dar postul nu e doar despre mâncare. În această perioadă ar trebui să înlocuiești micile plăceri de zi cu zi cu rugăciunea. Vorbim despre obiceiul de a bea cafea, de a te uita la televizor, de a asculta radio-ul, de a bârfi, de a mânca desert după fiecare mare și altele.
În schimb, rostește rugăciuni, mergi la slujbe și ajută-ți aproapele, răspândind învățămintele Bibliei.