La finele săptămânii viitoare vom avea Alegeri Locale. Pe data de 27 septembrie românii vor merge la urne pentru a-și vota viitori edili și consilieri locali. La nivelul Bucureștiului, dar și în țară, prefecturile au luat anumite decizii privind cursurile elevilor.
Conform unei decizii a Prefecturii București, în perioada 24 – 26 septembrie, când au loc Alegeri Locale, o parte din unitățile de învățământ de pe raza Capitalei vor avea suspendate orele de curs. Decizi a fost luată, ținându-se cont, odată de situația actuală, dar și de faptul că aceste instituții sunt și centre de votare.
„Ținând cont de situația specială în care se desfășoară alegerile locale din anul 2020, cât și prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unitățile de învățământ din Municipiului București ce găzduiesc secții de votare”, anunță Prefecura Capitalei.
Conform deciziei Prefecturii București, după ședința din Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, școlile desemnate ca secții de votare, pentru procesul de Alegeri Locale, își vor suspenda cursurle în această perioadă. În același timp, s-a decis ca Liceul Traian Vuia și Grădinița 185 să intre în scenariul roșu. Cu alte cuvinte elevii liceului și prichindeii de la Grădinița amintită vor face cursuri în sistem online.
Tot la nivelul Capitalei, s-a decis ca trei grădinițe din Sectorul 4, precum și în cinci școli gimnaziale din Sectorul 6, respectiv 197, Adrian Păunescu, 59, Constantin și Elena și Sf Andrei, să intre în scenariul galben, astfel orele se vor ține în sistem hibrid, o săpătmână la școală, o săpătmână în online. Vezi listele pentru Alegeri Locale aici.
Un alt comunicat venit din partea Miniserului Educației anunță alte schimbări în ceea ce privesc scenariile școlilor și liceelor, în funcție de cum au evoluat lucrurile.
”- 12.953 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară
– 4.391 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
– 312 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.
Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.
Data de referință pentru aceste informații este 18 septembrie, ora 12:00.”, se spune în comunicatul Ministerului Educației.