Chiar dacă acum ținem pasul cu tehnologia și ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de biserică, încă mai sunt printre noi oameni, un număr destul de mare am putea zice, care țin măcar cele mai importante sărbători de peste an. Pe 14 septembrie, în calendarul ortodox, este trecută o astfel de zi importantă, cu cruce roșie, care ne amintește tuturor că la biserică se ține slujbă și că ar fi bine să cinstim această zi și să nu spălăm sau să muncim pe parcursul ei.
Mulți știu că pe 14 septembrie este o dată importantă, dar mai puțini cunosc exact și semnificația ei. Potrivit calendarului, la această dată, este sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci, o zi extrem de importantă pentru credincioși, în care se ține post negru și se încearcă orice înfrânare de la gânduri rele sau insulte, potrivit povețelor bisericești.
Sărbătoarea marchează două întâmplări importante pentru creștini: aflarea sfintei Cruci și înălțarea acesteia în fața poporului. Cel care a prezentat-o și a arătat-o mulțimiia fost episcopul Macarie al Ierusalimului, în data de 14 septembrie anul 335. Crucea a fost adusă de perși în anul 629, pe vremea împăratului Bizanțului Herclius. Acesta a așezat-o chiar pe Sfântul Mormânt din Ierusalim.
Pe vremea Împăraților Constantin și Elena, înaintea luptei cu Maxenețiu, dușman al creștinilor, împăratul Constantin a avut o viziune: pe cer a apărut o cruce în plină zi, formată evident din stele. Aceasta avea inscripția ”Prin acest semn vom învinge”, iar în luptă așa a și fost, împăratul a învins în luptă. Mama lui Constantin a poruncit apoi să fie găsită cruce, aproape de Golgota. S-au identificat într-adevăr 3 cruci identice, cea a lui Iisus și cea a celor doi tâlhari uciși odată cu el.
Se spune că patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fată acre murise, iar când a ajuns la cea pe care a fpost răstignit Iisus Hristos, fata a înviat. Toți oamenii au aflat repede această veste și s-au îndreptat către biserică. Aceasta a devenit neîncăpătoare, așa că Macarie a așezat crucea afară, în fața poporului, pentru a o vedea toată lumea, în anul 335.