Rusaliie reprezintă o sărbătoare creștină, sărbătorită întotdeauna duminica, la 50 de zile deupă Paște. Românii au liber de Rusalii, iar în acest an beneficiază chiar de un week-end prelungit. În rândurile de mai jos sunt menționate câteva tradiții și superstiții legate de această sărbătoare.
De Rusalii (Pogorârea Duhului Sfânt), în bisericile din România se ține Sfânta Liturghie, iar credincioșii primesc ramuri binecuvântate de nuc sau tei. Acestea simbolizează limbile de foc care s-au pogorât peste ucenici. După slujbă, se oficiază Vecernia Rusaliilor. Se rostesc șapte rugăciuni prin care se cere darul de la Duhul Sfânt. În prima săptămână după Rusalii, miercuri și vineri sunt zile de harți, adică de dezlegare la mâncare de dulce.
Se spune că cine nu respectă tradițiile de Rusalii va avea de-a face cu ielele. Creștinii care se întorc de la bisecică cu crenguțele sfințite, împodobesc casele și icoanele cu ele pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, lângă aceste ramuri se folosește leuștean, usturoi și pelin.
În Oltenia, Călușarii dansează în a doua zi de Rusalii. Ei merg din casă în casă și colindă pentru a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.
În Ardeal, se desfășoară o procesiune pe ulițele satului. Se împodobește un bou cu ornamente florale, preotul îl sfințește în fața bisericii, apoi acesta este eliberat și o fată trebuie să îl stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Conform tradiției, fata respectivă urmează să se căsătorească după un an. Tot în această regiune, femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase.
În ceea ce privește superstițiile legate de Rusalii, ielele, care sunt spirite rele, se adună noaptea la lumina lunii și dansează goale în hore, în veșminte albe, ușor transparente. Acestea se răzbună pe oamenii care le văd dansând, le ofensează sau le stârnesc.