22 ian. 2022 | 18:58

Ce salariu minim au restul țărilor din lume. Pe ce loc se clasează România

Social
Ce salariu minim au restul țărilor din lume. Pe ce loc se clasează România
Salariul minim și evoluția lui în economiile statelor lumii

Salariul minim este unul dintre cele mai studiate subiecte din economie, la nivel mondial. Dezbaterile privind salariul minim s-a concentrat timp de mulți ani asupra efectelor introducerii și creșterii salariului minim pe piața muncii. În țări cu economii dezvoltate, inclusiv salariul minim a crescut, iar în cele cu economii mai puțin competitive, ca și România, salariul minim și astăzi se află la cote alarmant de mici, în comparație cu prețurile. Evoluția în timp a salariului minim într-o economie a fost și este dovada faptului că lucrurile merg bine. De cealaltă parte, un salariu minim mic, reprezintă un semnal de alarmă.

Salariul minim și evoluția lui în economiile statelor lumii

În orice stat democrat care garantează dreptul la muncă al fiecărui cetățean apt, salariul minim național se aplică, de obicei, tuturor angajaților sau cel puțin unei mari majorități a angajaților. Acesta este aplicat prin lege, adesea după consultarea partenerilor sociali, sau direct printr-un acord național intersectorial.

Salariile minime sunt prezentate, în general, ca rate salariale lunare pentru câștiguri brute, adică înainte de deducerea impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajat. Aceste deduceri variază de la o țară la alta.

În contextul recentei crize economice generate de izbucnirea pandemiei, economiile lumii se confruntă în mod inevitabil cu riscul de faliment în mai multe sectoare economice importante. Astfel, sunt necesare decizii fiscale adecvate pentru a preveni contractarea cererii de pe piața forței de muncă și ca rata șomajului să nu explodeze.

Găsirea celor mai eficiente soluții de politică fiscală pentru a combate șocurile economice atât în sectorul de afaceri, cât și pe piața muncii și pentru a asigura o redresare economică mai ușoară în urma efectelor pandemiei a devenit o preocupare majoră la nivel mondial.

Baza de plecare a economiilor este valoarea salariului minim garantat prin lege, indiferent de ce stat vorbim. În ultimii ani acesta a avut o evoluție progresivă în anumite state cu economii apărate de efectele crizelor apărute pe parcurs, iar în cazul altor state, salariu minim fie a crescut nesemnificativ, fie a stagnat.

Ca exemplu, salariile minime în statele membre ale UE au variat de la 332 de euro pe lună în Bulgaria la 2.202 euro pe lună în Luxemburg, aici fiind rata cea mai mare înregistrată, când vorbim de salariul minim garantat.

În 2021 s-au înregistrat valori record

Într-un studiu amănunțit, realizat pentru anul trecut, agregatorul Picodi a scos la iveală creșterile la salariul minim net, nu la cel brut, la nivelul a nu mai puțin de 64 de state din Europa, de pe continentul african, din Asia și dincolo de ocean. Conform raportului, cea mai mare valoare înregistrată pentru salariul minim net a fost în Luxemburg, de aproximativ 2.202 de euro, urmat de Australia, cu o valoarea a salariului minim net de 1.869 de euro.

La polul opus, în același studiu, reiese că cel mai mic salariu minim net a fost în Uzbekistan, de doar 59 de euro pe lună. Studiul arată pentru România, din păcate, un salariu minim net de doar 308 euro, fiind foarte aproape de vecinii de la Dunăre, Bulgaria, care a avut un salariu minim net de 282 de euro.

De cealaltă parte, deși se credea că aici salariile sunt extrem de mari, (dar totuși sunt), Arabia Saudită a plătit angajaților săi un salariu minim net de doar 839 de euro pe lună. Campionii în acest studiu, în afară de Luxemburg, și Australia, aici înregistrându-se un salariu minim net de 1.869 de euro, sunt:

  • Noua Zeelandă – a înregistrat un salariu minim net de 1.785 de euro pe lună,
  • Irlanda – a înregistrat un salariu minim net de 1.631 de euro,
  • Marea Britanie – a înregistrat un salariu minim net de 1.598 de euro,
  • Canada – a înregistrat un salariu minim net de 1.483 de euro.

 

Concluzia studiului este că, deși suntem majoritatea sub efectul crizelor pandemice și economice, anumite state au reșit să-și gestioneze problemele și să-și mențină la un nivel ridicat salariile minime nete.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Ceaușescu căuta „Poarta timpului”. Experimentele comuniștilor din Munții Buzăului
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Este strict interzis pentru proprietarii de apartamente
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro