Ce salariu are un programator în România anului 2022. Suma uriaşă pe care o încasează lunar

Ce salariu are un programator în România anului 2022. Suma uriaşă pe care o încasează lunar
Domeniul IT și, în special, cel al progamatorilor, este una din meseriile bănoase.

Domeniul IT și, în special, cel al progamatorilor, este una din meseriile bănoase. În ultimii ani, cel puțin în România, a existat o creștere continuă a veniturilor angajaților din acest domeniu. Deși, poate, aveți cunoștințe care lucrează ca programatori, întrebarea „Ce salariu are un programator în România anului 2022?”, este una cât se poate de pertinentă. În principiu, vă putem spune că suma pe care o încasează lunar este este una uriaşă. Așa că, hai să vedem exact, cât se câștigă din acest domeniu.

Ce salariu are un programator în România anului 2022

O persoană care lucrează ca dezvoltator sau programator în România câștigă, de obicei, în jur de 8.650 de lei pe lună. Acesta este salariul mediu lunar, incluzând locuința, transportul și alte beneficii. Salariile variază drastic în funcție de experiență, abilități, sex sau locație.

Intervalul de salarizare în acest domeniu

Salariile în domeniul IT de programare variază de la 3.980 de lei, acesta fiind cel mai mic salariu, la 13.800 de lei, acesta fiind cel mai mare venit acordat. Salariul median este de 9.350 de lei pe lună.

Asta înseamnă că jumătate dintre persoanele care lucrează ca programator câștigă mai puțin de 9.350 de lei. De cealaltă parte, cealaltă jumătate câștigă mai mult de 9.350 de lei.

Nivelul de experiență este cel mai important factor în stabilirea salariului. În mod firesc, cu cât mai mulți ani de experiență, cu atât salariul este mai mare. Un programator cu mai puțin de doi ani de experiență câștigă aproximativ 4.520 de lei pe lună.

Suma uriaşă pe care o încasează lunar

O persoană cu un nivel de experiență între doi și cinci ani ar trebui să câștige 6.030 de lei pe lună. Procentual, înseamnă cu 34% mai mult decât cineva cu mai puțin de doi ani de experiență. Mergând mai departe, un nivel de experiență între cinci și zece ani aterizează un salariu de 8.920 de lei pe lună, cu 48% mai mult decât o persoană cu doi până la cinci ani de experiență.

În plus, programatorii a căror expertiză se întinde între zece și cincisprezece ani primesc un salariu echivalent cu 10.900 de lei pe lună. Asta înseamnă aproximativ 22% mai mult decât o persoană cu o experiență cuprinsă între cinci și zece ani.

În cazul în care nivelul de experiență este cuprins între cincisprezece și douăzeci de ani, atunci salariul preconizat este de 11.900 de lei pe lună, cu 9% mai mult decât o persoană cu o experiență cuprinsă între zece și cincisprezece ani.

În cele din urmă, angajații din IT cu peste douăzeci de ani de experiență profesională primesc un salariu de 12.800 de lei pe lună, cu 8% mai mult decât persoanele cu experiență între cincisprezece și douăzeci de ani. Angajații din acest domeniu, din România, este posibil să observe o creștere salarială de aproximativ 11% la fiecare 20 de luni, conform unor date statistice.

Cât de mult și cât de des se acordă bonusurile în acest domeniu de activitate?

A fi programator este considerat a fi un loc de muncă bazat pe un bonus moderat. Asta și datorită implicării în general limitate în generarea directă de venituri, cu excepții, desigur. Persoanele care primesc cele mai mari bonusuri sunt, de obicei, implicate cumva în ciclul de generare a veniturilor.

44% dintre angajații intervievați au declarat că nu au primit nicio primă sau stimulent în anul precedent, în timp ce 56% au declarat că au primit cel puțin o formă de bonus monetar. Cei care au primit bonusuri au raportat rate cuprinse între 2% și 7% din salariul lor anual.