Cresc salariile bugetarilor în România. Anunțul oficial, cine va beneficia de măriri

Cresc salariile bugetarilor în România. Anunțul oficial, cine va beneficia de măriri
Veste minunata pentru acesti bugetari

În timpul guvernării lui Nicolae Ciucă, numărul angajărilor la stat a crescut vertiginos. Iată că acum vine și o majorare salarială pentru anumiți bugetari, valabilă începând chiar cu luna august, după cum a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Oficialul de la Guvern a dezvăluit cine va avea salariul majorat. Anunț cheie pentru milioane de români.

Marius Budăi, anunț pentru bugetarii din România

Ministrul Marius Budăi transmite că, începând cu această lună, vor crește salariile pentru sectorul bugetar, inclusiv angajaţii ministerelor Culturii, Transporturilor şi cei ai Institutului Naţional de Statistică vor beneficia de majorări.

„Începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”, a declarat ministrul Muncii, sâmbătă, la Antena 3.

Ce se întâmplă cu salariile de la stat

Oficialul român a fost întrebat şi despre o majorare salarială pentru funcţionarii din cadrul ministerelor Culturii, Transporturilor şi INS. Potrivit acestuia, „este un memorandum care a fost aprobat în Guvern pentru salariile din INS şi o echilibrare a ceea ce înseamnă salariile din ministerul Culturii ş Ministerul Transporturilor. S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.

Ce prevede OUG a Guvernului privind creșterile salariale

Astfel, prin proiectul de Ordonanță de Urgență a Executivului se propun următoarele creșteri salariale în România:

„1. Majorări salariale acordate prin modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.130/2021 :
-acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepția personalului care ocupă funcții de demnitate publică și a personalului încadrat la nivelul administrației publice locale.

2. Majorări salariale acordate prin modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice :
-acordarea, începând cu luna august 2022, a salariilor de bază prevăzute de lege pentru anul 2022, pentru personalul din cadrul Institutului Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică,
-acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a personalului din cadrul instituțiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum și a serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere,
-acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii personalului din cadrul Institutului Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică.

3. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite”, se arată în OUG.

Cum se vor acorda bani în plus

În ceea ce privește impactul bugetar al acestor măsuri, ministrul Muncii spune că majorările salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite.