Ce salarii vor avea românii în 2021. Cât va crește salariul minim

Ce salarii vor avea românii în 2021. Cât va crește salariul minim
Ce salarii vor avea românii în 2021

S-a aflat ce salarii vor avea românii în 2021, respectiv cât va crește salariul minim. Salariul minim brut va crește și în 2021. Ministerul Muncii are în vedere două scenarii pentru majorarea de anul viitor. Ambele variante țin cont de inflație, precum și de creșterea productivității muncii. Nicio variantă nu ia în calcul valoarea coșului de consum, așa cum prevede legea.

Cu cât va crește salariul în România, în 2021. Ministerul Muncii are două scenarii

Primul scenariu al Ministerului Muncii este majorarea cu rata anuală a inflației în luna septembrie 2020, respectiv 2,5% și cu creșterea reală a productivității muncii pe salariat în 2019, de 4,2%, scrie avocatnet.ro. Asta ar înseamna că, de anul viitor, salariul minim ar ajunge de la 2.230 de lei la 2.380 de lei, s-ar mări 150 de lei.

Astfel, salariul minim l-ar depăși pe cel pentru studii superioare, care este de 2.350 de lei, în contextul în care Guvernul a hotărât că acesta va exista în legislație atâta timp cât nu va fi egașat de salariul minim. În acest scenariu, salariul minim pentru studii superioare va dispărea.

La cat ar putea ajunge salariu mediu in 2021
La cat ar putea ajunge salariu mediu in 2021

Avantajul primului scenariu

Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabilitate, generat de componenta de productivitate, pe lângă acela de menținere a puterii de cumpărare generat de componenta ratei inflației”, se arată în documentul de la Ministerul Muncii.

Varianta a doua de lucru are în vedere aceeași majorare în funcție de rata inflației și creșterea productivității, adică o creștere de 150 de lei, dar la care ar urma să se aplice anumiți indici de corecție, în funcție de dinamica creșterii economice:

Creșterea economică va influența slariul minim

-în cazul în care diferența dintre creșterea economică prognozată pentru anul în care se majorează salariul minim și cea estimată pentru anul precedent este în intervalul +/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă un grad ridicat de stabilitate a creșterii economice, coeficientul de creștere este 0%;

-în cazul în care această diferență este mai mare de 0,5 puncte procentuale şi până la 1,5 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, fără a depăși 1 punct procentual;

-în cazul în care această diferență este mai mare de 2 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.

Care va fi creșterea salariului minim folosind indicele de corecție

Ministerul Muncii, folosind indicele de corecție, calculează un salariu minim brut de 2.335 de lei pentru 2021, mai exact o creștere de 105 lei.

De la Parlament a fost anunțată în 2020 o lege care prevedea o altă schemă de calcul a salariului minim sau, mai corect spus, un alt factor decisiv pentru calcularea salariului minim. Astfel, conform legii, salariul minim ar fi trebuit să se calculeze în funcție de coșul minim de consum.

În prezent, în România există trei salarii minime:

-salariul minim brut pe țară (2.230 de lei),

-salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare (2.350 de lei)

-salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor (3.000 de lei).

Valoarea salariului minim brut pentru anul viitor devine oficială când va fi cuprinsă într-un act normativ și publicată în Monitorul Oficial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI