Orașul cu cel mai mare salariu minim din lume. Unde se va trăi regește

Orașul cu cel mai mare salariu minim din lume. Unde se va trăi regește
Geneva introduce un fabulos salariu minim

Salariu minim pe economie este unul din cele mai importante criterii când vine vorba despre aflarea nivelului de trai din marile orașe europene. Se pare că unul dintre acestea va deveni, dacă nu tentant, cel puțin ofertant din acest punct de vedere.

Orașul cu cel mai mare salariu minim din lume

Locuitorii orașului Geneva au aprobat duminică propunerea pentru un salariu minim de 23 de franci elvețieni pe oră , aproximativ 21,30 euro, pentru toți cei care lucrează în oraș. Geneva  este considerat unul dintre cele mai scumpe orașe din lume. Măsura va intra în vigoare încă din octombrie.

Salariul minim va fi astfel de 4.086 franci elvețieni, ceea ce echivalează cu aproape 3.800 de euro. Suma constituie cel mai mare salariu minim din lume, potrivit La Vanguard.

Trebuie remarcat faptul că Geneva este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume. Închirierea unei case cu două camere poate costa un venit de aproape 3.000 de franci elvețieni, adică aproape 2.778 de euro. O cafea, de exemplu, costă între patru și cinci franci elvețieni. Această decizie de mărire pentru salariu minim, vine după ce, înBelgia, sindicatele reclamau 14 euro / oră, la Geneva.

Orașul cu cel mai mare salariu minim din lume. Unde se va trăi regește
Geneva este cel mai scump oraș din Europa

Echivalentul a puțin sub 3.800 de euro pe lună, la cursul de schimb actual, acesta va fi salariul minim aplicabil în Cantonul Geneva din Elveția, de la sfârșitul lunii octombrie. 23 de franci elvețieni pe oră sau 4.086 franci, genevenii au votat da în acest weekend pentru această propunere.

Alte cantoane, cel din Neuchâtel și cel din Jura, au adoptat deja o măsură similară. La Geneva, un oraș în care costul vieții este deosebit de ridicat, introducerea unui salariu minim de 23 de franci elvețieni pe oră a fost o necesitate pentru sindicatele care au fost la inițiativa votului.

Criza Covid a arătat lumina situației financiare a salariilor mici

Cei 500.000 de alegători ai cantonului Geneva au spus da acestei propuneri care a fost refuzată în 2011 și 2014. Acest „da” al genevezilor se explică prin situația economică actuală. Criza coronavirus a schimbat acest lucru. În spatele băncilor și hotelurilor de lux, fundalul a devenit mai vizibil decât înainte.

Mulți muncitori necesari bunei organizări a orașului Geneva și a economiei sale au fost nevoiți să apeleze la ajutorul alimentar, departe de imaginea șic a orașului de pe malul lacului Geneva.

Sindicatele estimează că noile reglementări privind salariul minim vor beneficia 30.000 de lucrători aflați în situații precare. Aceasta corespunde cu 10% din populația activă, din care două treimi sunt femei.

Acești lucrători cu salariu mic se găsesc în multe industrii: hoteluri, restaurante, comerț cu amănuntul, spălătorie, coafură. Toate acestea sunt sectoare în care salariul minim nu ajunge la 20 de franci elvețieni pe oră. Văzut din Belgia, salariul minim de 3800 de euro pare foarte mult. Cu toate acestea, acest salariu ar trebui pus în raport cu costul vieții în Elveția și în special în Geneva, spune presa belgiană.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI