27 mart. 2022 | 09:48

Ce salarii oferă Rusia mercenarilor pe care îi angajează să lupte în Ucraina. Plata e mai mică decât cea oferită de Zelenski

News
Ce salarii oferă Rusia mercenarilor pe care îi angajează să lupte în Ucraina. Plata e mai mică decât cea oferită de Zelenski
Rusia a oferit bani mercenarilor să lupte în Ucraina

După declanșarea invaziei în Ucraina, presa occidentală a început să vorbească de mercenari aduși de Putin să lupte aici. Rapoartele sugerează că atât Rusia, cât și Ucraina recrutează și suplimentează forțele de mercenari. Unele rapoarte spun că Rusia a oferit voluntarilor sirieni între 200 și 300 de dolari pentru a lupta în Ucraina. De cealaltă parte, Zelenski anunțate formarea unei brigăzi de luptători străini veniți să ajute împotriva rușilor. Printre cei implicați, se presupune, ar fi și teribile chipe de mercernari, cunoscute sub numele Grupul Wagner și Blackwater.

Rusia a oferit bani mercenarilor să lupte în Ucraina

Conform unui raport recent, organizația Deir Ezzor, cu sediul în Siria, a relatat că Rusia a oferit bani voluntarilor „pentru a merge în Ucraina și a opera ca gărzii” timp de șase luni la rând.

„Deir Ezzor 24 a primit informații în exclusivitate că Rusia a dat instrucțiuni să deschidă ușa pentru voluntari pentru o perioadă de șase luni.

Li s-a cerut să meargă în Ucraina și a opera ca gărzi, cu salarii cuprinse între 200 și 300 USD, pe lângă recrutarea de mercenari cu largi privilegii”, se arată în raport.

The Wall Street Journal a citat patru oficiali americani care au declarat că Rusia recrutează luptători din Siria. Expertiza lor în lupta urbană poate ajuta la cucerirea capitalei ucrainene Kiev.

La momentul depunerii acestui raport, numărul sirienilor recrutați este incert, deși un oficial a declarat că unii se pregătesc deja în Rusia.

Ambele țări se pregătesc pentru o a doua rundă de negocieri. Cu toate astea, Ucraina rămâne în continuare sub controlul președintelui Volodimir Zelenski. Cele mai mari orașe, Kiev, capitala, și Harkov, în est, rămân încă sub controlul guvernului.

Raportul Journal adaugă că recrutarea sirienilor de către Rusia indică o posibilă escaladare a războiului.

Rusia a cucerit orașul Kherson

Celelalte orașe ale Ucrainei se confruntă acum cu un asalt din partea Rusiei. Această evoluție a avut loc în timp ce Ucraina a făcut apel la străinii care doresc să lupte în apărarea sa, Zelenski anunțând crearea Legiunii Internaționale pentru oricine dorește să lupte împotriva Rusiei în Ucraina.

„Oricine dorește să se alăture apărării Ucrainei, Europei și lumii poate veni să lupte cot la cot cu ucrainenii împotriva criminalilor de război ruși.”, se arată în declarația de pe site-ul prezidențial.

Oficialii ucraineni au dezvăluit că 3.000 de americani au depus cereri pentru a lupta.

Citește și: Românul care se ocupă de comerțul cu arme din Ucraina. Totul despre teatrul de război și teroarea implementată de Rusia (exclusiv)

Putin recurge la mercenari sirieni în Ucraina. Nu este prima dată

Peste 40.000 de sirieni s-au înregistrat pentru a călători în Ucraina și a lupta pentru Rusia. Informațiile au fost făcute publice de Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Grupul a declarat luni că niciun luptător nu a părăsit Siria până în prezent.

Printre cei care sunt vizați pentru recrutare, SOHR a declarat că a fost trimisă o notificare membrilor miliției Al-Qatarji. Este vorba de un grup care a fost sancționat de Statele Unite pentru că a servit drept intermediar între regimul Assad și Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS). Se zvonea că plata pentru această muncă ar fi fost între 1.500 și 2.500 de dolari, potrivit SOHR, deși nicio cifră nu a fost confirmată.

Potrivit forțelor armate ucrainene, Rusia a ajuns la un acord cu comandantul militar libian Khalifa Haftar. Acesta a fost într-o vizită la Moscova, având o discuție cu Putin pentru a recruta mercenari libieni care să lupte de partea Rusiei în Ucraina.

Wagner Group vs. Blackwater. Mercenari înrăiți se înfruntă în Ucraina

Au apărut rapoarte care detaliau o tentativă eșuată de asasinare a președintelui ucrainean. Ulterior, principala agenție de informații ucraineană a afirmat din nou că mercenarii angajați de Moscova au continuat vânătoarea lui Zelenski. Au fost rapoarte și despre tentative împtriva altor politicieni de rang înalt.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a dezvăluit acest lucru într-o postare pe Facebook la 20 martie.

„Un alt grup de militanți legat de Evgheni Prigojin, un propagandist rus apropiat de Putin și proprietar al Liga (Wagner), a început să sosească astăzi în Ucraina.

Sarcina principală a criminalilor este de a elimina conducerea militară și politică de vârf a Ucrainei.”, a susținut agenția de informații.

La 28 februarie, cotidianul britanic The Times relatase că peste 400 de mercenari susținuți de Rusia acționau la Kiev la ordinul Moscovei pentru a-l asasina pe președintele Zelenski și pe colegii săi de cabinet. Raportul a numit în mod special Grupul Wagner. Este vorba de o miliție privată condusă de un apropiat al lui Putin, Evgheni Prigozhin.

La începutul acestei luni, președintele ucrainean Zelenski a îndemnat luptătorii străini să ajute la apărarea țării sale împotriva trupelor rusești. Potrivit rapoartelor, contractorii militari căutau foști soldați care să se lupte cu „ucigașii plătiți” de Putin, oferindu-le fiecăruia un salariu frumușel de 60.000 de dolari pe lună.

Oricine ar avea cinci ani de experiență militară în Europa de Est ar fi eligibil pentru acest job. În plus, candidatul trebuie să fie priceput în operațiuni de recunoaștere și salvare. Să fie familiarizat cu armamentul din epoca sovietică, potrivit unui raport anterior al The Times.

140 de avioane în Ucraina

Prince, un fost ofițer SEAL al Marinei americane, ar fi afirmat că Biden i-ar fi respins propunerea de a le cere piloților săi să ducă 140 de avioane în Ucraina, ceea ce i-ar fi putut descuraja pe ruși. Acesta este același om ale cărui acțiuni expuseseră secretele murdare ale războiului american în Orientul Mijlociu cu mai bine de un deceniu în urmă.

Într-una dintre cele mai nedrepte decizii, președintele Donald Trump grațiase în decembrie 2020 patru mercenari de la Blackwater. Aceștia erau condamnați pentru uciderea a 14 civili irakieni, inclusiv doi copii, la Bagdad în 2007.

Sora lui Prince, Betsy DeVos, ocupase funcția de secretar al educației în administrația Trump între 2017 și 2021. Potrivit The Guardian, cei patru mercenari de la Blackwater făceau parte dintr-un convoi blindat care a deschis focul fără discriminare cu mitraliere, lansatoare de grenade și un lunetist asupra celor 14 irakieni neînarmați din Piața Nisour din Bagdad.

Grupul Wagner și statul profund rusesc

Înființat de un apropiat al lui Putin, Evgheniy Prigozhin, Grupul Wagner este versiunea rusă a Blackwater. Această miliție privată se numără printre entitățile pe care Occidentul le-a sancționat în urma operațiunilor militare ale Moscovei în Ucraina. Ea este acuzată că a contribuit la finanțarea mercenarilor din Ucraina, Libia și Siria, potrivit Al Jazeera.

Grupul Wagner este responsabil de grave abuzuri ale drepturilor omului în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic”, a declarat Uniunea Europeană.

Putin a negat această acuzație. Contractorii militari privați, spunea Putin, au dreptul de a lucra și de a-și urmări interesele oriunde în lume. SIngura condiție era să nu încalce legislația rusă. De asemenea, el a insistat că Grupul Wagner nu reprezintă Moscova și nici nu este plătit de guvern, potrivit raportului Al Jazeera.

Analiștii de securitate numesc Grupul Wagner armata privată de facto a lui Putin. Fondatorul său, Prigozhin, este supranumit „bucătarul lui Putin” pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul, potrivit rapoartelor.

Se presupune că mercenarii Wagner sunt antrenați de armata rusă. Aceleași surse spun că Wagner operează în strânsă coordonare cu GRU, o agenție de informații militare rusești.

Organizația Națiunilor Unite și guvernele occidentale au acuzat Grupul Wagner de încălcarea drepturilor omului în Republica Centrafricană și de implicare în conflictele din Libia și Mali.

Anterior, se credea că Rusia a desfășurat Grupul Wagner în războiul său din Donbas pentru a sprijini forțele separatiste din Donețk și Luhansk. Putin a recunoscut independența acestor două regiuni separatiste din Ucraina, cu trei zile înainte de a ordona operațiuni militare împotriva țării, luna trecută.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro