Care sunt salariile șoferilor angajați la Ministerul Sănătății? Mulți dintre români sunt curioși de salariile angajaților din ministere. Câți bani primesc lunar aceștia? Au și multe alte beneficii pe lângă indemnizațiile frumoase.
Mulți sunt curioși în privința salariilor oamenilor din ministere. Unii dintre șoferi se bucură chiar și de sporuri extra. Concret, un șofer din cadrul acestui minister care are o gradație de nivel 4 primește un salariu de 3.963 de lei.
Un șofer care are o gradație de nivel 5 primește 4.090 de lei, arată datele de pe lista funcțiilor din cadrul aparatului propriu al instituției în 2019. Sumele menționate sunt brute, iar la acestea se mai adaugă și anumite sporuri.
La salariu se mai adaugă și sporuri. Un exemplu ar fi cel pentru condiții de muncă vătămătoare (15% din salariu). În cazul acesta, un șofer angajat la Ministerul Sănătății primește în plus 155 de lei pe lângă suma lunară.
Mai mult decât atât, cei din categoria menționată primesc o dată pe lună și o indemnizație de hrană care este reprezentată de a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară. Indemnizația în valoare de 347 de lei/lună se plătește în același timp cu salariul de bază și se acordă cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară celei de plată.
De asemenea, personalul din cadrul instituțiilor și autorităților publice beneficiază de vouchere de vacanță, arată prevederile din OUG nr. 114/2018. Ei au o singură indemnizație la îndemână sub formă de voucher în valoare de 1.450 de lei.
Ministrul Muncii a declarat recent că intenționează să modifice legea salarizării pentru ca sporurile bugetarilor să nu depășească 20% din salariul de bază și să fie acordate pentru două categorii:
– angajații care lucrează la distanțe mari sau în condiții foarte periculoase de muncă
– sporuri motivaționale
Raluca Turcan a declarat în trecut că în România există sporuri doar pentru a crește salariile care vor fi reduse la sumă fixă, iar acolo unde salariile trebuie majorate să crească salariul de bază.
„Sunt sporuri inventate, pentru a creste venitul, nu pentru a recompensa o performanta sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc in alte activitati. Asa s-a ajuns la o situatie de haos, cu sporuri care nu reflecta realitatea si s-a compromis chiar ideea corecta de spor care recompenseaza o performanta sau compenseaza un risc, o dificultate exceptionala.
Suntem atacati ca vrem sa reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile sa reflecte realitatea, nu sa creeze inechitate sau sa fie mincinoase. Exista 80.000 de angajati cu salariul minim in sistemul bugetar si este mult mai corect sa fie repozitionati in grila de salarizare, decat sa fie inventate sporuri.”
Raluca Turcan, ministrul Muncii (Sursa: facebook.com)