Un desert aproape sinonim cu ideea de sărbătoare, ce nu lipsește de pe mesele românilor de Crăciun și Paște, dar pe care puține gospodine au curajul de a-l prepara singure. Dacă vrei să nu ai surprize neplăcute în momentul în care le scoți din cuptor, află, din rândurile de mai jos, ce să pui în tăvile de cozonaci ca să nu se ardă. Aşa vor ieşi perfecţi, fără urme negre pe ei.
Cozonacul este, fără doar și poate, desertul tradițional al românilor. Este nelipsit de pe mesele de sărbatori sau alte momente importante. Fiecare gospodină are propria variantă a rețetei tradiționale, însă chiar și cele mai experimentate pot da greș. Nu este tocmai simplu să faci cozonaci, este un proces ce durează destul de mult, iar orice pas greșit, oricât de mic, poate compromite rezultatul final.
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm apare chiar la finalul preparării, în momentul în care scoatem cozonacii din tăvile de copt, după ce au fost ținuți în cuptor: se ard.
Există însă un truc simplu și eficient ce te va scăpa de această bătaie de cap. Este vorba despre un gest banal, dar de mare efect.
Ce să pui în tăvile de cozonaci ca să nu se ardă? Hârtie de copt unsă cu ulei. Vei vedea că acest accesoriu ce nu lipsește din bucătăriile românilor va fi de folos, ajută aluatul să devină auriu la suprafață, fără să se ardă, fără urme negre.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune unt, ulei sau margarină la cozonac. Ingredientul care îl face fraged și cu crustă crocantă
Un alt sfat de care țin cont gospodinele, când vine vorba despre cozonaci, este temperatura din bucătărie. Ca să crească aluatul așa cum trebuie, se recomandă ca temperatura din camera în care este făcut să fie ridicată.
În plus, ingredientele trebuie să fie și ele la temperatura camerei. Dacă pui ouăle și laptele în compoziție imediat după ce sunt scoase din frigider, vor împiedica aluatul să crească, ceea ce înseamnă că nu vor fi pufoși și nu se vor coace uniform.
Mare atenție la lapte! Când se pregătește maiaua pentru drojdie, laptele trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. Dacă se opărește drojdia, își va pierde proprietățile.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune drojdie în cozonaci! Ingredientul care îi face şi mai pufoşi şi gustoşi. Aşa procedau bunicile noastre