Ce să faci cu cozonacul uscat rămas după masa de Paște? În niciun caz nu trebuie aruncat, deoarece poate fi folosit pentru alte rețete delicioase. În rândurile următoare veți descoperi câteva idei excelente pe care le puteți pune în aplicare. Nu aveți nevoie de multe ingrediente, iar rețetele sunt foarte ușoare.
De cele mai multe ori, gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale decât este nevoie, „să fie”. După sărbătorile Pascale, se întâmplă să rămânem cu cozonaci neconsumați. Nu trebuie aruncați, ci pregătiți câteva preparate cu care sigur nu veți da greș. Iată câteva idei:
Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Modul de preparare este foarte ușor și la îndemâna oricui. Pentru început, tăiați cozonacul mărunt, apoi topiți untul într-o tigaie și adăugați bucățile de cozonac. Într-un bol separat, amestecați 5 gălbenușuri și 2 albușuri cu brânză, se adaugă vanilia și smântână. Este important să păstrați 3 albușuri pentru bezea.
Citește și: Cozonac, reţeta moldovencelor. Ingredientul care îl face pufos, aerat. Sigur nu l-ai folosit până acum
Mai apoi, adăugăm merișoarele și amestecăm. La final vom adăuga și bucățile de cozonac, după care amestecăm din nou. Întreaga compoziție se pune într-un vas tapetat cu unt și pesmet.
Albușurile se bat spumă, apoi adăugam zahărul. Spuma se așază peste compoziția din tavă și se nivelează ușor cu spatula, iar budinca de cozonac cu brânză și bezea se coace 20 de minute la 180° C.
Următoarea rețetă este la fel de ușor de făcut. Veți avea nevoie de:
Pentru început, puneți brânza de vaci într-un castron, după care adăugați ouăle întregi, smântâna, coaja rasă de lămâie, vanilia, stafidele și sarea. Lăsați brânza de vaci timp de circa 10 minute, astfel încât stafidele să se umfle, iar între timp spălați merele, păstrați coaja, scobiți-le și scoateți semințele, apoi le feliați.
Puneți merele într-un vas separat și stropiți cu zeama stoarsă de la jumătate de lămâie. Este foarte important să adăugați sucul de lămâie, deoarece are rol antioxidant și dă un gust plăcut de acrișor. Între timp, încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius.
Continuați prin a unge o tavă cu circa 50 g de unt moale și tapetați cu 50 g de zahăr. Așezați feliile de cozonac, apoi stropiți cu 250 ml de lapte rece. Deasupra acestora turnați toată crema de brânză de vaci cu smântână și stafide și adăugați feliile de măr. Tava cu budinca cu mere se bagă la cuptorul preîncins și lăsați totul timp de 50 minute, după care puteți servi crema de brânză de vaci. Poftă bună!