Un truc la care apelau cu încredere bunicile noastra face acum furori în rândul gospodinelor. Poate pare bizar, dar nu mai trebuie să pui drojdie în cozonaci. Află, din rândurile de mai jos, care este ingredientul care îi face și mai pufoși și mai gustoși.
Nu exista sărbătoare la români pentru care gospdinele din toate colțurile țării să nu pregătească cozonaci. Acest desert este nelipsit de pe mese de Paște și Crăciun. Pentru a se asigura că rezultatul final este cel dorit, drojdia este un ingredient esențial. Cu toate astea, bunicile nu o aveau mereu în casă. Există însă un înlocuitor neașteptat, dar care are același efect când este folosit pentru cocă.
Trucul face acum furori în rândul gospodinelor, devenind viral în mediul online. Puțini ar avea curajul să nu mai pună drojdie în cozonaci, temându-se să nu își compromită eforturile depuse pentru prepararea acestui desert.
Nu vei avea însă niciun motiv să îți faci griji dacă o înlocuiești cu maia. Aceasta este recomandată în multe rețete de pâine, având și unele efecte benefice asupra aparatului digestiv.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune drojdie în plăcinte, gogoși sau chifle. Ingredientul care le face la fel de pufoase și gustoase
În plus, poate fi preparată acasă. Pentru a face maia, ai nevoie doar de apă, făină și un borcan cu capac.
În recipient, se pun 100 mililitri de apă la temperatura camerei și 100 grame de făină. Cele două ingrediente se amestecă bine, folosind o lingură, și se acoperă borcanul, dar nu în totalitate, cu un șervețel. Se pune într-un loc în care temperatura este situată în jurul valorii de 20 de grade și se lasă 24 de ore.
Apoi, se cântărește maiaua formată și se păstrează din ea doar o sută de grame. Se adaugă încă o sută de mililitri de apă la temperatura camerei și o sută de grame de făină. Ciclul se repetă pentru două sau trei zile, până când maiaua prinde un miros acrișor, ce indică faptul că procesul de fermentație a început.
Din ziua a cincea, se continuă procedeul la fiecare 12 ore. Maiaua va începe să crească în volum și să aibă un miros înțepător. Totul durează șapte zile.
După ce maiaua a fermentat, se păstrează în frigider, într-un borcan din sticlă, închis ermetic.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune drojdie în pâine. Ingredientul care o dospește la fel de frumos și îi dă gustul perfect