Pentru gospodinele din toate colțurile țării, primele zile de toamnă sunt dedicate pregătirilor pentru lunile de iarnă, iar din lista de preparate nu are cum să lipsească regina murăturilor. Află, din rândurile de mai jos, ce să pui în butoiul cu varză murată pentru a rămâne perfectă până la Crăciun. Vei face cu ea cele mai gustoase sărmăluțe.
Toamna este, fără doar și poate, sezonul murăturilor. Gospodinele din toate colțurile țării își pregătesc ingredientele, profită de ultimele serii de legume proaspete din piață și încep să pregătească preparatele tradiționale ce vor sta pe rafturile din cămară, savurate de familie și musafiri în timpul lunilor de iarnă: zacuscă, bulion și nelipsitele murături.
Când vorbim despre murături, regina lor este considerată varza, fiind ingredient de bază pentru un preparat ce nu are cum să lipsească de pe masă de sărbători- sarmalele.
Îți vom dezvălui ce să pui în butoiul cu varză murată pentru a rămâne perfectă până la Crăciun.
Pentru un butoi de aproximativ 30 de litri, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Te-ar putea interesa și: Fructul pe care să îl pui în butoiul cu varză pentru un gust nemaipomenit. Aşa fac şi gospodinele din Bucovina
Nu este deloc complicat de preparat. Vei începe prin a elimina cotorul de la fiecare varză. Frunzele de la exterior se rup și ele.
Într-un vas suficient de mare, se toarnă în jur de doi, chiar trei litri de apă și se adaugă cele 30 de linguri de sare. Se amestecă până când sarea se dizolvă complet.
Pe fund, se pun cimbrul, mărarul și hreanul. Atenție, hreanul este, de fapt, ingredientul pe care trebuie mereu să îl pui în butoiul cu varză murată. O va ajuta să reziste cât mai mult, ceea ce înseamnă că îți vei putea încânta familia și musafirii de Crăciun cu sărmăluțe delicioase făcute cu ea.
Se așează cu grijă și căpățânile de varză, peste care se toarnă soluția din apă și sare. Se umple butoiul apoi cu apă de la robinet și se adaugă sfecla roșie. Astfel, zeama de la varza murată, numită și moare, va avea o nuanță roz.
„Eu cam după o lună mai pun o bucată de sfeclă roșie pentru a-și menține culoarea mai pronunțată.
Este rețeta pusă de tatăl meu de ani de zile și mereu iese o varză murată de nota 10”, potrivit Bucătăraș.
Te-ar putea interesa și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră