Există câteva legume care se pot planta la începutul primăverii, fie în grădină sau la câmp. Luna aprilie este cea mai importantă pentru cultivarea legumelor, pentru că în această perioadă sunt cele mai bune condiții pentru a se dezvolta. Gospodarii cu experiență țin cont de anumite trucuri, pentru a avea recolte cât mai bogate. Iată ce să plantezi în grădină în această lună!
La începutul primăverii, gospodarii încep cu o curățenie generală a grădinii! Adică greblat, curățat terenul de ramurile moarte și pregătirea pământului pentru semănat sau plantat răsadurile. De obicei, legumele care se pun în grădină în luna aprilie sunt cele mai importante. Calendarul agricol poate varia și este orientativ, în funcție de condițiile meteorologice din fiecare an. În anii trecuți, semănatul legumelor se făcea mult mai devreme.
Primăvara, grădina prinde viață, iar gospodarii iscusiți se pregătesc să cultive legumele. Pentru a avea o recoltă cât mai bună, trebuie să țineți cont de anumite trucuri. Spre exemplu, prima dată puteți pune arpagicul, usturoiul, morcovul, dar și ridichile de vară. În plus, se mai plantează dovlecei, cartofii timpuri, spanac, mărar și soiuri de varză pentru producție timpurie.
La mijlocul lunii aprilie puteți cultiva și pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, dar și soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și răsadurile de ardei.
Trebuie menționat că plantarea răsadurilor nu suportă amânare, așa că puteți apela cu încredere la brazdele încălzite. Prima dată se scoate stratul fertil de deasupra viitoarei brazde; în brazda adâncită, cam la 20-25 cm, se pune bălegar, resturi vegetale menajere, iarba cosită sau buruieni. Apoi se acoperă pământul dislocat cu cenușă și se pune o folie închisă la culoare. Soarele de peste zi își va face treaba lui de încălzire deasupra.
Spre finalul lunii aprilie este momentul ideal să puneți sfeclă roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei și fasole, dar și plantat roșii și ardei. Este important să verificați periodic starea răsadurilor, iar dacă acestea nu evoluează corespunzător sau se ofilesc înlocuiți golurile cu plante noi. Udați răsadurile la 2-3 săptămâni sau în funcție de cât de uscat este pământul.
Ofilirea răsadurilor de roșii poate să apară și la temperaturi prea mari. Răsadurile au nevoie de o temperatură constantă, cuprinsă între 22 și 26 de grade Celsius în timpul zilei și de 16-20 de grade Celsius pe timpul nopții.
În luna aprilie, grădinarii obișnuiesc să mute tăvițele alveolare cu răsaduri de roșii în zonele din curte în care pot avea acces la lumină naturală cât mai multe ore pe zi. Dacă acest lucru nu este posibil, se recomandă să se folosească o lampă de creștere cu lumină artificială.