Ce să mănânci în loc de pâine. Alimentele cu care o poți înlocui. Sunt mai sănătoase și au mai puține calorii

de: Dana Cazacu
27 02. 2023

Cea mai mare parte a pâinii pe care o cumperi dintr-un magazin alimentar este făcută cu cereale foarte procesate și includ conservanți și zaharuri adăugate. Dacă încerci să slăbești sau să eviți alimentele procesate, poate dorești să iei în considerare acest articol care cuprinde o listă de alimente naturale și alternative sănătoase la pâine. Iată așadar ce să mănânci în loc de pâine.

Pâinea a fost un element de bază în dieta umană de mii de ani. Este ușor de făcut, ieftină și sățioasă. Pe măsură ce agricultura a înlocuit vânătoarea și culesul cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, pâinea a devenit rapid un accesoriu permanent.

După Revoluția Industrială, pâinea albă procesată, fără nutrienți naturali, a înlocuit pâinea integrală, de casă, de care oamenii se bucurau de milenii. Post-revoluția industrială, mașinile au înlocuit metodele tradiționale de coacere a pâinii. A existat, de asemenea, un boom populațional care a cerut mai multă hrană decât s-a produs vreodată. Drept urmare, pâinea a fost rapidă fabricată cu ingrediente ieftine, ceea ce o făcea departe de strămoșul său bogat în nutrienți.

Ingredientele din pâine

În acest moment al istoriei omenirii, cele mai multe pâini pe care le cumperi de la magazinul alimentar includ ingrediente procesate, balsamuri pentru aluat, și alte substanțe chimice pentru a îmbunătăți durata de valabilitate.

Deși nu toate pâinea este considerată a fi nesănătoasă, probabil că este înțelept să o eviți pe cea prea procesată care se află pe rafturile majorității magazinelor alimentare. În plus, pâinea făcută cu făină albă procesată poate provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge și poate să nu fie potrivită pentru persoanele care au probleme cu zahărul din sânge.

Ce să mănânci în loc de pâine. Alternative sănătoase

Dacă alegi să eviți cu totul pâinea, aceste alternative servesc unor scopuri similare, adăugând adesea beneficii proprii. Asigură-te că adăugi și alte surse de carbohidrați sănătoși, cum ar fi cerealele fără gluten sau fructele, dacă nu urmezi o dietă săracă în carbohidrați. Iată așadar ce să mănânci în loc de pâine.

Sandviș sub formă de salată

În loc să pui toate ingredientele pentru sandvișuri pe pâine, pur și simplu aruncă-le într-un castron și acoperă-le cu un dressing. Așa îți iei un sandviș cu toate aromele tale preferate. Ca bonus, acest lucru îți oferă spațiu pentru a adăuga mai multe verdețuri.

Cartof dulce feliat prăjit

Pentru a face o felie de cartofi dulce prăjit, feliază un cartof dulce pe lungime până la aproximativ 1 centimetru grosime și pune-l în prăjitorul de pâine până când devine flexibil. Utilizează-l în loc de pâine, chifle sau pâine prăjită. Aceasta este una dintre ideile bune de mic dejun sănătos și pentru copii!

Rondele din orez expandat

Folosind rondele din orez expandat în loc de pâine, obții un prânz ușor sau o gustare grozavă. Pur și simplu pune pete acestea un strat cu toppinguri precum felii de curcan și avocado.

Vezi și Produsele cu care poți înlocui pâinea când ești la dietă. Ai foarte multe variante

Hârtie de orez

Folosește hârtie de orez comestibilă pentru a împacheta bunătăți de tip sandwich, cum ar fi felii de curcan, salata verde și roșiile. Hârtia de orez conține carbohidrați, dar de obicei este mai puțin procesată decât majoritatea pâinii pe care o veți găsi în magazinele alimentare.

Foi de alge marine – Nori

Foile de alge marine, Nori iau locul pâinii ca o altă opțiune de ambalare, oferind în același timp nutrienții și minerale uimitoare. Utilizează-le pentru un sandviș cu inspirație asiatică.

Înveliș cu ou

Învelișurile cu ouă sunt noua alternativă Keto la pâine. Sunt în esență o omletă foarte subțire care poate fi folosită în loc de tortilla pe bază de cereale. Acestea adaugă proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți și pot face o masă mai satisfăcătoare. Umpleți-o cu ardei gras, ceapă și spanac pentru un burrito de mic dejun fără pâine!

Tortila fără cereale

Există multe opțiuni pentru tortilla fără cereale pe piață acum. Utilizează una sau două ca folie de sandviș sau pentru a transforma o brânză la grătar într-o quesadilla. Multe sunt făcute cu făină de migdale, dar poți găsi și tortilla fără cereale făcute din făină de manioc și alt tip alernativ de făină.

Alternative sănătoase la pâine

Pâine de casă

Coacerea propriei pâini îți permite să controlezi ingredientele. Poți sări peste zaharurile adăugate, conservanții și făina albită pentru a adăuga ingredinte mai sănătoase, cum ar fi nuci, semințe și făină încolțită. Vei economisi bani evitând pâinea de panificație și veți obține un sentiment de împlinire făcând-o singur!

Pâine cu maia

Fermentarea aluatului de pâine, la fel ca în pâinea cu aluat, îl face mai ușor de digerat și poate crește nutrienții. Strămoșii noștri au fermentat pâinea de secole ca metodă de conservare. Alege o pâine cu aluat de panificație sau fă-ți singură. Asigură-te că utilizezi făină fără gluten dacă urmezi o dietă fără gluten.

Câteva mărci sănătoase pe care le poți cumpăra

Dacă dorești să continui confortul de a cumpăra pâine de la magazinul tău local, acestea sunt câteva opțiuni mai bune:

  • Pâinea Ezechiel sau Pâinea lui Dumnezeu
  • Pâinea Oopsie sau pâinicile oupsie
  • Tortilla de porumb
  • Pâine de secară.

Citește și Cu ce poți înlocui pâinea în alimentație. Alimentul care îngrașă mai puțin ca ea, dacă știi să îl prepari